Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Nekad sjukskrivning bra för karriär och plånbok

Att neka en person fortsatt sjukskrivning är inte bara positivt för samhällsekonomin, det ökar dessutom individens chanser att ta sig tillbaka ut på arbetsmarknaden och främjar den egna ekonomin. Det visar en granskning som Riksrevisionen har gjort.
Linnea Andersson Publicerad
Illustration: Colourbox

Sjukfrånvaron i Sverige har ökat i sex år i rad och kostnaderna för sjukpenningen har fördubblats sedan 2010.

Syftet med sjukförsäkringen är att kompensera för inkomstbortfall vid sjukdom för att den som är sjuk och inte kan jobba ska få tillfriskna i lugn och ro. Men frågan är hur länge det är bra att vara borta från jobbet.

Riksrevisionen har undersökt hur ett nekande av fortsatt sjukskrivning påverkar individens hälsa, sysselsättning och sjukfrånvaro. Granskningen visar att ett avslag av sjukpenning ökar chanserna att återgå i arbete samtidigt som det minskar risken att lämna arbetsmarknaden med sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare kallat förtidspension) inom tre år. Dock syns ingen effekt på individens hälsa, varken till det bättre eller till det sämre.

Resultatet visar även att en strikt bedömning av rätten till sjukpenning leder till ett mer jämställt uttag av sjukförsäkringen. Anledningen är att kvinnor är sjukskrivna mer än män och att kvinnor minskar sin sjukfrånvaro i högre grad än män efter att ha nekats sjukpenning.

Stränga bedömningar bidrar dessutom till ekonomisk jämlikhet då sjukförsäkringen oftare används av personer med lägre inkomster och att ett nekande av sjukpenning ökar individens inkomster.

Om granskningen:

Granskningen omfattar drygt 5 000 sjukskrivna personer där vissa beviljades en fortsättning och andra inte, mellan 2009 och 2012. De båda grupperna är i övrigt helt jämförbara.

Beslut om rätten till sjukpenning fattas av enskilda handläggare på Försäkringskassan.

Är sjukskrivning bra för hälsan?

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.