Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Mildare krav på sjukas arbetsförmåga

Regeringens särskilda utredare föreslår att vissa regler i sjukförsäkringen ska bli lindrigare. Det gäller bland annat kravet på att en sjukskriven person ska prövas mot andra jobb.
Linnea Andersson Publicerad
Henrik Montgomery/TT
Henrik Montgomery/TT

– En trygg sjukförsäkring är en försäkring med tydliga och förutsebara villkor. Det är lika viktigt att människor inte fastnar i långa sjukskrivningar som att den som kan återgå i sitt arbete ska ges möjlighet till det även om man varit sjukskriven en längre tid. Arbetet och arbetsplatsen betyder ofta mycket för att en sjukskriven person ska tillfriskna, säger Claes Jansson, regeringens särskilde utredare i ett pressmeddelande från Regeringskansliet.

Om en person har rätt till sjukpenning eller inte bedöms i dag utifrån vissa tidsgränser i den så kallade rehabiliteringskedjan. Utredningen föreslår att det ska bli lättare att skjuta upp bedömningen om arbetsförmågan mot ett ”normalt förekommande arbete” efter att en person haft nedsatt arbetsförmåga i 180 dagar, som i dag är gränsen. Anledningen är att kraven för uppskjutande bedömning anses vara för höga.  

Dessutom föreslås att Försäkringskassan även efter 365 dagar i rehabiliteringskedjan ska kunna pröva arbetsförmågan hos arbetsgivaren, förutsatt att det är stor sannolikhet att den sjukskrivna personen kan återgå i arbetet. Efter att den som är sjukskriven varit det i mer än två år ska det dock inte vara möjligt att skjuta upp prövningen mot ett annat arbete.

Utredningen kommer att lämna ett slutbetänkande senast den 15 oktober 2019.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ser fram emot att fördjupa sig i utredningens förslag.

– Sverige ska ha en trygg och välfungerande sjukförsäkring. Vi behöver stärka förutsättningar för människor som varit sjukskrivna att komma tillbaka i arbete, säger Annika Strandhäll.

Läs också: 27 000 nekas ersättning från Försäkringskassan

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.