Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Många faktorer bakom ökade sjukskrivningar

Sjukskrivningarna går upp och ned över tid, men hur vi mår varierar inte lika kraftigt. Vad det beror på reder Försäkringskassan ut i en ny rapport.
Lina Björk Publicerad
Colourbox
Dagens uppåtgående kurva beror troligtvis på att flera personer kvarstår i sjukskrivning när de i stället skulle flyttas över till sjukersättning. Colourbox

När vi får skatta vår egen hälsa har vi mått ungefär lika bra i flera decennier. Varför skiljer sig då sjukskrivningarna åt under årtiondena? Det har Försäkringskassan tittat närmare på i en ny rapport.

Resultatet visar att flera faktorer spelar roll: Hur socialförsäkringen utformats genom åren, hur arbetsmiljön sett ut, vilka ekonomiska incitament som funnits för anställda och arbetsgivare, vilket konjunktur vi varit inne i och hur strikt man tillämpat lagar och regler.

- Under 1980-talet blir exempelvis sjukförsäkringen mer generös, Man avskaffar en karensdag och ersättningsnivåerna höjs, sjukdomsbegreppet vidgas vilket gör att fler får möjlighet till ersättning och sysselsättningen i arbetslivet ökar, säger Patric Timrén, som skrivit rapporten tillsammans med Peje Bengtsson.

Under början av 1990-talet gick sjukfrånvaron ned, vilket kan förklaras av ett striktare regelverk och en lågkonjunktur som påverkar de anställdas incitament att vara sjukskrivna. Under slutet av 1990-talet gick sjuktalen upp igen. Krisen hade satt sina spår och konkurrensen på arbetsmarknaden var tuff.

Dagens uppåtgående kurva beror troligtvis på att flera personer kvarstår i sjukskrivning när de i stället skulle flyttas över till sjukersättning. Det är alltså en omflyttning inom sjukförsäkringen. Vad den stora ökningen beror på är svårt att säga. Det som kan konstateras är att det är de psykiska diagnoserna som ökar och att kvinnorna är särskilt utsatta.

- Den fysiska arbetsmiljön har blivit betydligt bättre de senaste årtiondena, speciellt i mansdominerade branscher. Däremot har den psyksociala arbetsmiljön kontinuerligt försämrats sedan 1980-talet, säger Patric Timrén.
 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.