Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Hårdare krav på sjukintyg – trots ökad coronasmitta

Försäkringskassan kräver nu läkarintyg från dag 15 – trots att smittspridningen av corona ökar kraftigt. Enligt myndigheten har vården nu mindre belastning än i våras.
David Österberg Publicerad 5 november 2020, kl 14:15
Christine Olsson / TT
Den som är sjuk mer än 14 dagar måste återigen lämna läkarintyg till Försäkringskassan för att få sjukpenning. Christine Olsson / TT

Kort efter coronautbrottet beslutade regeringen att flytta kravet på läkarintyg från dag åtta till dag 15. Försäkringskassan gick ytterligare ett steg och slopade kravet på intyg fram till dag 21.

– Syftet är främst att avlasta sjukvården, men vi vill också underlätta för de personer som söker sjukpenning. Det kan vara svårt att få tid för att få ett läkarintyg och vi vill säkerställa att de personer som har rätt till sjukpenning får den, sa Terese Östlin, nationell samordnare för sjukförsäkringen på Försäkringskassan, till Kollega i april.

Men den 1 november återgick Försäkringskassan till de tidigare reglerna. Den som är sjuk mer än 14 dagar måste därmed lämna in ett läkarintyg för att få sjukpenning. Dessutom måste den som vabbar mer än sju dagar lämna läkarintyg för barnet för att få ersättning.

Enligt myndigheten har belastningen på vården minskat sedan i våras.

– Vi har haft en dialog med SKR (Sveriges kommuner och regioner), Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Svenskt Näringsliv. SKR hade gärna sett att vi behöll den förlängda tidsgränsen ett tag till, men den samlade bilden i den konstellationen var ändå att belastningen på sjukvården inte är sådan att det inte är möjligt att begära läkarintyg från dag 15, säger Michael Boman, nationell samverksansansvarig för sjukförsäkringen.

Vad var det som gjorde att ni bortsåg från SKR:s önskan att behålla de förlängda tidsgränserna?
– Vi bortsåg inte från den. Efter den dialog vi hade med de aktörer som nämns fanns ändå en förståelse för att vi ville anpassa läkarintygskravet utifrån den förordning regeringen utfärdat om läkarintyg efter 14 dagar. Och nu har vi en fortsatt dialog där vi kan fånga signaler om det är så att ökningen av smittspridningen medför en sådan belastning att vi behöver överväga nya avlastningar.

Under perioden med förlängda tidsgränser har fler stannat hemma från jobbet i 21 dagar, jämfört med tidigare. Om det beror på fusk eller på coronapandemin är dock oklart.

– Vi har sett att sjukfrånvaron har ökat rejält, men vad som är naturligt utifrån pandemin eller om det har funnits personer som fått felaktiga utbetalningar vet vi inte. Men utan krav på sjukintyg ökar risken för felaktiga utbetalningar eftersom det då är ens egen bedömning, inte en läkares, som styr när man går tillbaka till arbetet. Läkarintyget är också viktigt för att arbetsgivarna och vi ska kunna göra en bedömning av vilket stöd en person behöver, säger Michael Boman.

Sjukförsäkring

Så påverkade Covid-19 sjuskrivningarna

Under pandemin smittades över två miljoner svenskar av coronaviruset. Men få tjänstemän var sjukskrivna längre än två veckor, visar nya siffror.
Lina Björk Publicerad 22 april 2024, kl 13:04
Medicintabletter och en termomenter som visar febertemperatur.
Låg sjukfrånvaro hos svenska tjänstemän under pandemin. Karolinska Institutets analyser av tjänstemännens hälsa visar att Covid-19 hade liten påverkan på tjänstemännens sjukskrivningar. Foto: Colourbox.

När covid-19 spreds över världen påverkade det både vårt arbetssätt och reglerna för sjukskrivning. De flesta privata tjänstemän kunde jobba hemifrån och regeringen beslutade exempelvis att slopa karensdagen för att få anställda att stanna hemma när de kände förkylningssymptom. 

Nu har Karolinska Institutet tittat närmare på hur sjukfrånvaron såg ut för privata tjänstemän under åren för pandemin. Resultatet visar att de flesta tjänstemännen 82,5 procent, inte hade någon sjukskrivning alls under åren 2019 till 2021. Sjukskrivningarna minskade till och med för vissa diagnoser som depression och ångest, medan diagnoser som utmattningssymptom och stress ökade 2020. 

Pandemins påverkan på arbetslivet

Några näringsgrenar stack dock ut i siffrorna. Bland dem som sjukskrevs för covid-19 eller relaterad diagnos fanns anställda inom vård, omsorg, sociala tjänster och omsorg. Andra relevanta faktorer för en coviddiagnos var lägre inkomst, högre ålder och att vara född utanför EU. 

Om studien

  • Ingår i ett större forskningsprojekt om sjukskrivning- sjuk och aktivitetsersättning.
  • Studien följer 1,4 miljoner privata tjänstemän i åldern 18 till 67 år under åren 2019 till 2021.
  • Karolinska Institutet har utfört studien på uppdrag av PTK och Svenskt Näringsliv och den har finansierats av tjänstepensionsbolaget Alecta.