Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

"Grattis till alla nya egenföretagare!"

Eftersom Pauline Grindvall startade sitt aktiebolag för snart fyra år sedan kommer hon själv inte att ha någon hjälp av om regeringens förslag blir verklighet.
– Men det hade varit guld värt för mig. Så det är bara att gratulera dem som startar nu i så fall, säger hon.
Anita Täpp Publicerad

Pauline Grindvalls webbshop har gått så bra att hon nu har fördubblat omsättningen för tredje året i rad och har fyra anställda. Sedan hon startade företaget har hon även fått barn och då haft mycket i kontakt med Försäkringskassan.

Hon har tidigare efterlyst bättre information och tydligare regler för egenföretagare liksom snabbare hjälp av Försäkringskassan.

– Jag kan förstå att många kvinnor drar sig för att starta eget eftersom du under uppstartsperioden ofta inte kan ta ut maxlön, vilket i sin tur påverkar den sjukpenninggrundade inkomsten, SGI, och föräldrapenningen. Även om du kan ta ut maxlön under uppstarten väljer många dessutom att spara pengar och bygga kapital i företaget. Jag tycker att andra parametrar än lönekuvertet borde vägas in i SGI när det gäller nystartade bolag, sa Pauline till Kollega i våras.

Läs mer: Hon vill ha tydligare regler för egenföretagare

Nu är hon väldigt glad över regeringens förslag.

– Det låter ju helt fantastiskt! Jag har själv hört en del från andra om den oro som många känner kring reglerna. Så förhoppningsvis får det fler att våga starta eget nu, vilket ju är bra för alla eftersom det kan ge fler arbetstillfällen, fler betalar skatt och det blir en positiv spiral av alltihop.

Läs mer: Bättre sjukpenning till företagare hyllas av Unionen

– Själv har jag haft möjlighet att bygga företaget så att jag kan ta ut en vettig lön och få en bra SGI. Men de första två åren hade det varit väldigt skönt att ha den här tryggheten som tycks vara på gång nu. Att slippa ha alla de här samtalen med Försäkringskassan när jag skulle vara föräldraledig, var sjuk eller så, det hade varit en helt annan trygghet. Så det är bara att gratulera dem som startar nu.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Sjukförsäkring

Hårdare sjukregler stoppas – av Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna säger nej till att återinföra hårdare regler i sjukförsäkringen, rapporterar tidningen Arbetet. Skrotningen ingår som en del i budgetförhandlingarna, enligt SD.
Mats Thorén Publicerad 13 september 2024, kl 13:57
Regeringen avstår från hårdare sjukförsäkring: En utredning föreslog en bortre gräns efter 180 dagar för sjukpenning, men regeringen har beslutat att behålla nuvarande regler. Sverigedemokraterna bekräftar att förslaget inte kommer att lyftas igen.
Ingen förändring i sjukförsäkringen. Trots förslag om hårdare regler med en bortre gräns efter 180 dagar, har regeringen beslutat att behålla nuvarande sjukförsäkringsregler. Sverigedemokraterna säger att frågan inte kommer att tas upp igen. Foto: Johan Nilsson/TT.

En utredare föreslog före sommaren att regeringen bör återinföra en hårdare sjukförsäkring. Stridspunkten har varit idén om en bortre gräns efter 180 dagar. Då skulle, enligt förslaget, det den sjukes arbetsförmåga prövas mot hela arbetsmarknaden (mot ”normalt förekommande arbete”). Tar den sjuke inte ett sådant jobb skulle hen utförsäkras.

De nuvarande reglerna, som nu blir kvar, innebär kortfattat att du får behålla sjukpenningen även efter 180 dagar om det mesta talar för att du kan komma tillbaka till ditt gamla jobb inom rimlig tid. Efter de dagarna ska Försäkringskassan matcha dig mot den yrkesgrupp du tillhör och inte mot hela arbetsmarknaden.

Ingen förändring i sjukförsäkringen

Men enligt SD blir det ingen förändring:

– Det kommer inte lyftas på agendan fler gånger utan vi är överens om att det är ingenting som vi ska gå fram med, säger Linda Lindberg, Sverigedemokraternas gruppledare till tidningen Arbetet

Många har opponerat sig mot regeringens utredning av sjukförsäkringen som kom i våras. Inte minst facken. Förslaget kommer att ”kasta ut sjuka i arbete”, sa Unionens ordförande Peter Hellberg till Kollega i juni.