Hoppa till huvudinnehåll
Sjukförsäkring

Försäkringskassan går på läkarens linje

Tycker läkaren att du är för sjuk för att jobba så tycker Försäkringskassan det också i nio fall av tio, visar en ny undersökning från ISF.
Lina Björk Publicerad 8 maj 2014, kl 09:57
Jonas Ekströmer/TT
Försäkringskassan följer läkarens råd, till 98 procent. Det visar en studie från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF. Jonas Ekströmer/TT

Ett läkarintyg kan vara skillnaden mellan att få eller bli utan sjukpenning. Läkaren har stort inflytande över din sjukskrivning och om du ska bli beviljad ersättning och i så fall hur länge. I vissa fall gör Försäkringskassan en annan bedömning, men det är ovanligt visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF.

Resultatet visar att Försäkringskassans beslut till 98 procent stämmer överens med läkarens bedömning. De allra flesta får dessutom sjukpenning precis så länge som läkaren har sjukskrivit dem. Drygt fyra av fem sjukfall som varar längre än 14 dagar avslutas samma dag som läkarintyget upphör att gälla.

Studien visar också att höginkomsttagare och högutbildade personer tenderar att inte utnyttja hela sjukskrivningen, liksom korttidsanställda, studerande och egenföretagare.