Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Röda dagar 2019 - så maxar du ledigheten

Deppad över att julledigheten är över? Sluta med det och ta en titt i kalendern i stället. Om 2018 var ett trevligt ledighetsår för arbetstagare så ser 2019 ännu bättre ut.
Petra Rendik Publicerad 8 januari 2019, kl 11:08
nito/Colourbox
Längtar du redan efter mer semester? 2019 blir ett bra år för arbetstagare med många röda dagar. nito/Colourbox

Nytt år betyder nya tag för många av oss. Nyårslöften ska infrias, januari och februari överlevas. Och det kan man göra genom att börja planera årets semester. 2019 blir ett riktigt bra år ur ledighetssynpunkt. Möjligheterna att ta ut längre sammanhängande ledighet utan att behöva nalla för mycket av de dyrbara semesterdagarna är flera. Allts som krävs är lite planering och en almanacka.

Januari, februari och mars är inte så mycket att göra åt. Röda dagar lyser med sin frånvaro, vill du ha sportlov med kidsen får du ta ut semester.

Men sedan ljusnar det betydligt. Påsken infaller sent i år, skärtorsdag är den 18 april och för vissa innebär det halvdag på jobbet. Fyra lediga dagar med start långfredagen och slut annandag påsk väntar. Släng in några semesterdagar innan eller efter påsk och du får ledigt i 10 dagar.

Någon vecka senare är det dags att sjunga in våren. Valborgsmässoafton kan också innebära halvdag för många och ledigt dagen efter den 1 maj.

Slutet av maj, närmare sagt torsdagen den 30:e är det dags för Kristihimmelsfärd som är en röd dag. Semester eller klämdag på fredag ger långledigt igen. 

Bättre blir det. För veckan därpå firar vi nationaldagen den 6 juni som i år infaller en torsdag. Med risk att låta tjatig, halvdag den 5:e och semester eller klämdag den 7:e ger en försmak på den kommande semestern.

En midsommarafton och några sommarmånader senare går vi in i hösten. Som vanligt är de röda dagarna få, bortsett från alla helgons dag lördagen 2 november, vilket kan betyda en kortare arbetsdag den 1 november.

Julen i år är däremot en riktig arbetstagarjul. Julafton infaller en tisdag, klämdag eller semester den 23:e, fredagen 27:e och måndagen 30 december ger oss en skön avslutning på året.

Lediga dagar 2019

1 januari Nyårsdagen

19 april Långfredag

21 april Annandag påsk

1 maj

30 maj Kristihimmelsfärd

6 juni Nationaldagen

21 juni Midsommarafton

24, 25 och 26 december Jul

31 december Nyårsafton