Annons
Annons
 • Vilka webbplatser du besöker är lätt för arbetsgivaren att kontrollera. Illustration: Bo Lundberg

Programmen som övervakar dig på jobbet

Publicerad 11 mars 2021, kl 09:50

Det finns flera program som är skapade för att övervaka anställda. De kan till exempel räkna tangenttryckningar eller ta bilder med webbkameran. Här är några av dem.

Worksmart

Produktivitetsmätningsverktyg. Räknar tangenttryckningar, tar skärmbilder, bilder med webbkameran och registrerar vilka program som används.

”Vi inser att det här kan verka skrämmande till en början, men vi har sett väldigt positiva effekter när det gäller att utveckla ett förtroendefullt förhållande till din chef, samtidigt som det ger möjlighet till feedback och insikter om produktivitet för båda parter som förbättrar förmågor och ökar arbetsglädjen”, skriver företaget på sin hemsida.

Teramind

Erbjuder verktyg för övervakning av anställda: skärmkontroll, tangentnedslag med mera. En chef kan dessutom fylla i vilka sidor på nätet som är ”produktiva” och utdela en varning om medarbetarna besöker andra sidor. Kan också ta över en medarbetares dator och till exempel stänga av tangentbordet. Kan spela in ljud och spela upp historik över vad en medarbetare har gjort under en dag.

Hubstaff

Programvara för tidsspårning. På sin hemsida skriver företaget att chefen kan få detaljerade tidrapporter mejlade till sig när dagen är slut för att få veta vad teamet har jobbat med under dagen. Via programmet kan chefen också dela ut digitala medaljer till de medarbetare som har varit mest effektiva eller produktiva. Det går också att se hur mycket tid medarbetarna har tillbringat på webben och hur länge de har besökt varje sida. Kan också ta skärmbilder med tidsintervall.

Läs mer: "Övervakning av anställda ökar lavinartat"

David Österberg
David Österberg
[email protected]
 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Debatt: Ge egenföretagare samma chans

  Egenföretagare har samma behov som andra grupper på arbetsmarknaden men ges inte samma förutsättningar, skriver Hans Björkman, ordförande för Unionens egenföretagare i Stockholm.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.