Hoppa till huvudinnehåll
Politik

Lite för tjänstemännen i regeringens budget

På måndagen presenterade finansminister Magdalena Andersson höstens budgetförslag; ett paket med reformer för 24,57 miljarder kronor. Såväl TCO som Unionen ger tummen upp till fokus på utbildning i jobbsatsningen, men konstaterar också att tjänstemännen inte har mycket att vinna.
Gabriella Westberg Publicerad 21 september 2015, kl 10:51
Finansminister Magdalena Andersson presenterar höstens budgetproposition för 2016 vid en pressträff i Rosenbad.
Finansminister Magdalena Andersson presenterar höstens budgetproposition för 2016 vid en pressträff i Rosenbad. Foto: Jessica Gow/TT

Reformutrymmet i budgeten, på 24,57 miljarder kronor, finansieras med skattehöjningar på sammanlagt 19,02 miljarder kronor och genom besparingar och övriga budgetförstärkningar på 5,65 miljarder kronor och lägger grunden för en politik som ska öka sysselsättningen med 150 000 jobb de kommande åren, enligt finansminister Magdalena Andersson.

- Dessutom ger regeringens politik 80 000 nya möjligheter, säger hon till TT och syftar på de traineejobb, extratjänster och utbildningsplatser som dock inte väntas vara fullt antal förrän 2018.

Reformerna är finansierade fullt ut, enligt Magdalena Anderssons departement, vilket innebär att det statliga underskottet halveras samtidigt som det strukturella sparandet förbättras. Men att nå målet om 1 procents sparande under innevarande mandatperiod har i budgeten lagts åt sidan.

Den största intäktshöjningen för staten görs genom att dra ner på ROT-avdraget, vilket ska ge 5,57 miljarder kronor.  Även RUT-avdraget får ett halverat tak, till 25 000 kronor.

Höjd skatt på bensin och diesel ger 4,29 miljarder och avtrappningen av jobbskatteavdraget för de med inkomster över 50 000 kronor i månaden ska ge 2,71 miljarder kronor till statskassan.

Brytpunkten för statlig skatt sänks inte, som föreslogs i vårförändringsbudgeten, men den räknas inte heller upp, vilket ska ge 1,67 miljarder kronor. 

Skatten på kapitalförsäkring och sparande i ISK höjs och avdragsrätten för ideella gåvor, förvaltningsutgifter och pensionssparande slopas.

Staten höjer också på utgiftssidan.  8,5 miljarder kronor ska satsas på att få fler jobb och bättre matchning. 

A-kassan har redan fått högre tak, från 680 till 910 kronor per dag och grundbeloppet höjs även med 45 kronor per dag. Även ersättningen till sjukskrivna arbetslösa höjs från 486 till 543 kronor per dag. Den bortre gränsen i sjukförsäkringen slopas. 

Kostnaderna för migration beräknas öka från tidigare beräknade 17,4 till 19,4 miljarder kronor 2016, vilket dock påpekas baseras på en osäker prognos. Integrationen av nyanlända på arbetsmarknaden ska snabbas på med en satsning på strukturerad validering av kunskaper genom bland annat universitet och högskolor och på Socialstyrelsen. 

Vuxenutbildningen får ett tillskott med 1,3 miljarder i vad regeringen kallar kunskapslyftet, som ska ge 14 000 extra utbildningsplatser på komvux, folkhögskola och i yrkeshögskolan.

- Det är bra att regeringens politik för att sänka arbetslösheten har så stort fokus på utbildning. Satsningarna på utbildning är välkomna och välbehövliga. Det är dock viktigt att inte bara rikta dem till unga och arbetslösa. Även de yrkesverksamma måste ges bättre möjligheter för att öka produktiviteten på arbetsmarknaden, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark i en presskommentar.

Att regeringen har ställt in siktet främst på de svagaste grupperna på arbetsmarknaden bekymrar även Unionen. Budgeten saknar tydliga satsningar på tjänstemannafrågor som kunskap, kompetens och innovationer, enligt förbundet. Om Sverige ska kunna hålla sig kvar i världstoppen som kunskapsnation behöver näringspolitiken prioriteras och möjligheter ges till återkommande kompetensutveckling under hela arbetslivet, menar Unionens chefsekonom Lars Jagrén.

- Sveriges konkurrenskraft i en allt mer globaliseriad värld är helt beroende av kunskap, kompetens och innovationer. Detta inser regeringen men genomför samtidigt skattehöjningar som minskar drivkraften till ökat ansvarstagande, mer utbildning och extra jobbinsatser. Det är att gå baklänges in i kunskapssamhället, säger han.

Tio inkomstgrupper

När regeringen delar upp hushållen i tio inkomstgrupper, från den tiondel av hushållen som har lägst inkomster, upp till den tiondel som har de högsta inkomsterna, är det de fyra tiondelarna med lägst inkomster som får förbättrad ekonomi med regeringens förslag. Övriga sex får lite mindre att röra sig med.

Utslaget på hela gruppen män respektive kvinnor så får kvinnor en minskning av den individuella disponibla inkomsten med 0,25 procent medan männens minskning blir 0,8 procent.

Jämställdhetsbonusen slopas 

Se regeringens snabba budgetsammanställning. 

TT

Politik

7 nya lagar och regler 2024 - för dig som jobbar

Från den 1 januari 2024 införs nya lagar och regler. Flera av dem rör arbetslivet och är bra att ha koll på. Bland annat gällande etableringsjobb, mer kvar av lönen och komposthink i jobbköket.
Elisabeth Brising Publicerad 8 januari 2024, kl 06:00
En anslagstavla med siffrorna 2024 på.
Nytt år innebär nya lagar och regler. Här sammanställer vi 7 av de förändringar som sker från den 1 januari 2024. Foto: Colourbox.

År 2024 träder flera nya lagar och regler i kraft som kan vara bra att känna till. Kollega har listat några av de viktigaste som rör dig som arbetar. 

1. Skatten på inkomst sänks

1 januari utökas jobbskatteavdraget, främst för låg- och medelinkomsttagare. Arbetar du och tjänar till exempel 35 000 kronor i månaden sänks skatten med 410 kronor enligt Swedbanks beräkningar. Tjänar du 25 000 kronor minskar skatten med 223 kronor, medan den med en lön på 50 000 får 585 kronor mindre skatt. 

I genomsnitt minskar skatten med knappt 2 600 kronor per person år 2024 för den som arbetar heltid. Pensionärer får också sänkt skatt, men inte de med bidrag som sjuk- eller aktivitetsersättning. 

2. Gränsen för statlig inkomstskatt bromsas

Skiktgränsen för när anställda ska betala statlig inkomstskatt pausas under 2024 i stället för att räknas upp. Skiktgränsen uppgår till 598 500 kronor per år (drygt 53 000 kronor per månad). Om skiktgränsen skulle ha räknats upp som vanligt skulle den uppgå till 666 200 kronor (månadslön cirka 55 500 kronor). 

Den andel av befolkningen som har en månadslön över skiktgränsen kommer betala statlig skatt. Stoppet ger mer pengar till statskassan, omkring 12 miljarder kronor, motsvarande det utökade jobbskatteavdraget. 

3. Sänkt skatt på bensin och diesel

Kör du i arbetet? Energiskatten på bensin sänks med 1 krona och 31 öre per liter. Skatten på diesel sänks med 43 öre per liter. För den som har en bensindriven bil och kör 1 500 mil per år sänks bränslekostnaden enligt beräkningar cirka 1500–2000 kronor per år beroende på bränsleförbrukningen, enligt en beräkning från Swedbank. 

Regeringen har även sänkt skatten på diesel som används i arbetsmaskiner i yrkesmässiga jordbruk, skogsbruk och vattenbruk. 

4. Etableringsjobb för långtidsarbetslösa och nyanlända

Från 1 januari 2024 och fem år framåt kan företag nyanställa vissa personer med stöd av staten efter ett beslut och fackligt avtal om etableringsjobb. Förslaget gäller långtidsarbetslösa, inskrivna på arbetsförmedlingen sedan minst ett år, och arbetssökande som anlänt till Sverige för upp till tre år sedan. 

Den som anställs får en kombination av lön från arbetsgivaren och stöd från staten. Inkomsten ska motsvara lägstalönen i ordinarie fackliga kollektivavtal. Som längst ska anställningen kunna pågå två år och är tänkt att därefter gå över i en tillsvidareanställning. 

5. Höjt prisbasbelopp ger mer i föräldrabidrag och sjukpenning

Prisbasbeloppet höjs till 57 300 kronor. Prisbasbeloppet är ett mått som används för att beräkna bidrag från till exempel Försäkringskassan. Det höjs i januari varje år utifrån en beräkning av prisutvecklingen i samhället. I januari 2024 höjs pris­basbeloppet från 52 500 kronor till 57 300 kronor. Det innebär att många bidrag och ersättningar från Försäkringskassan automatiskt höjs vid årsskiftet. 

En ny myndighet, Utbetalningsmyndigheten, UB, startar 1 januari 2024. Den ska få kontrollera olika inlämnade uppgifter hos myndigheter så att färre fuskar eller gör misstag när de söker ekonomiskt stöd. Syftet är att stoppa organiserade välfärdsbrott och minska felaktiga utbetalningar.

6. Ändringar i jobbskatteavdrag för äldre 

1 januari införs en ny indexering i beräkningen av jobbaskatteavdrag för äldre, i stället för dagens fasta gränser. Åldersgränsen för att ta del av avdraget höjs från 65 till 66 år. Avdraget ska också stärkas för personer som fyllt 69 år den 1 januari 2024. 

Marginalskatten sänks för de som arbetar eller uppnått åldern för rådande pensionsnorm. Den avtrappning som görs vid högre inkomstnivåer i jobbskatteavdraget, jobbskatteavdraget för äldre och det förhöjda grundavdraget tas bort. Den sänkta arbetsgivaravgiften 15 till 18 år slopas också 1 januari 2024. 

7. Krav på insamling av matrester

Från 1 januari 2024 gäller EU:s miljökrav på separat insamling av bioavfall från hushåll och verksamheter. Bioavfall, som till exempel matrester, måste börja samlas in av alla kommuner. Kravet gäller till exempel dina rester från lunchen i personalmatsalen, restauranger, storkök och butiker. Bioavfall som matrester kan bli biogas, till exempel. 

Alla verksamheter som har bioavfall som inte är kommunalt avfall ansvarar själva för att det sorteras till återvinning.

 

Fotnot: Vissa av lagändringarna beror på om regeringens budget går igenom innan utgången av 2023. 

Källor: Regeringens budget, Swedbank, Naturvårdsverket, Unionen.