Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Unionen: Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsmiljö

Snart kan anställda få rätt att jobba kvar tills de fyller 69. En nödvändig förändring, anser Unionen, som dock anser att det krävs satsningar på arbetsmiljö och kompetensutveckling om höjd pensionsålder ska kunna bli verklighet.
Niklas Hallstedt Publicerad 27 oktober 2017, kl 13:53
Colourbox.com
Unionen tror att höjd pensionålder är en förutsättning för att pensionsystemet ska fungera. Dock kräver en höjning satsningar på såväl arbetsmiljö som kompetensutveckling. Colourbox.com

Genom att höja pensionsåldrarna ska anställda förmås stanna längre i arbetslivet. Det är avsikten bakom det förslag som, enligt Dagens Nyheter, kan komma från regeringen nästa år.

Förslaget skulle innebära att den tidigaste pensionsåldern, det vill säga den ålder när man har rätt att plocka ut sin allmänna pension, höjs från 61 till 63 år. Samtidigt skulle rätten för anställda att få jobba kvar höjas från 67 till 69 år.

Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, konstaterar att pensionsåldern måste höjas för att pensionssystemet ska vara hållbart i fortsättningen när vi lever längre och andelen pensionärer i förhållande till andelen som arbetar ökar.

Unionen har två ingångar i frågan om höjd pensionsålder.

– Dels måste en sådan höjning gå hand i hand med satsningar på förbättrad arbetsmiljö. Vi vet att tjänstemännen drabbas hårt av stress och pressas hårt för att klara av sina arbetsuppgifter i dag, därför måste både arbetsgivare, fack och regering fundera över vad som måste göras om pensionsåldern höjs, säger Henrik Ehrenberg.

– Dels handlar det om kompetensutveckling. När man förväntas arbeta längre kommer kraven på att man ska kunna byta jobb och arbetsuppgifter öka. Därför måste möjligheten att kunna byta spår i livet fungera bättre än i dag.

Båda dessa punkter förväntar sig Unionen ska finnas med i regeringens proposition när förslaget om höjd pensionsålder läggs fram.

Dessutom måste regelverken framför allt vad gäller arbetslöshetsförsäkringen och sjukersättningen, som tidigare kallades förtidspension, ses över och förändras när pensionsåldern höjs, anser Unionen.

Läs mer: Bättre hälsa och tuffare regler får äldre att jobba längre

Arbetsmarknadens parter uppges att i stort sett stå bakom de planerade förändringarna. Det stora undantaget är arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv som anser att en höjning av pensionsåldern från 67 till 69 år skulle hämma företagens vilja att anställa äldre eftersom riskerna ökar för mycket.

Även på LO-sidan finns dock invändningar. Kommunals ordförande Tobias Baudin påpekar för TT att medlemmarnas snittålder för pensionering är strax över 63 år, detta på grund av den tuffa arbetsmiljön med otrygga arbetsvillkor och för få anställda.

– Det känns som väldigt verklighetsfrånvänt för medlemmarna när det börjar pratas om att jobba till 69, säger Tobias Baudin till TT.

Kommunal vill att både arbetslöshetsförsäkringen och sjukersättningen höjs till 67 år i samband med en höjd pensionsålder.

Tidigare har det sagts att de nya reglerna ska kunna finnas på plats 2020. Enligt Dagens Nyheter kan det dock bli senare. Det kan även införas övergångsregler som gör att de som är nära pensioneringen inte berörs,

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.