Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Ta ut pensionen på kort tid eller livet ut?

En av fyra väljer kort utbetalning av tjänstepensionen – med risk för kraftig inkomstminskning när betalningen upphör.
Niklas Hallstedt Publicerad 20 april 2017, kl 14:26
Fredrik Sandberg / TT
Hur ska du ta ut din pension? Fredrik Sandberg / TT

Att ta ut tjänstepensionen livslångt är förvalsalternativet. Men det går också att få den tidsbegränsat, under som minst fem år.

– Det är oftast två typer av personer som använder den kortaste uttagsperioden, berättar Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta som förvaltar tjänstepensionen ITP.

– Det kan vara sådana som får väldigt små belopp – handlar det om några hundra kronor i månaden under resten av livet kanske man tycker att det är lika bra att ta ut alltsammans på en gång. Eller så är det personer med dålig hälsa som kanske har en livshotande sjukdom.

Först 2008 blev det möjligt att plocka ut tjänstepensionen under kort tid. Över 18 procent av de nyblivna pensionärerna tog chansen redan första året, visar Alectas siffor. Fram till 2014 steg andelen till över 29 procent. Men i fjol hade den sjunkit till drygt 26 procent.

Läs mer: Spara till tidig pension

Staffan Ström ser flera orsaker bakom detta. En är att valblanketten ändrades 2015. Då flyttades valet av tidsbegränsat uttag till baksidan och var inte längre lika synligt. En annan är att Alecta fick en ny webbtjänst som gjorde det enklare att se effekterna av ett tidsbegränsat uttag.

– Om de med väldigt låg pension gärna tar ut den snabbt förhåller det sig tvärtom med dem som har en hög pension. Då kan man komma över brytpunkten för statlig skatt om man tar ut pensionen på kort tid. Det här verkar de flesta ha koll på och väljer därför livslångt uttag i stället, säger Staffan Ström.

I en ny studie, som bland annat bygger på Alectas siffor, har nationalekonomen Johannes Hagen på uppdrag av SNS tittat på hur det tidsbegränsade uttaget utvecklats genom åren. I den konstaterar han att det finns risker med att tidsbegränsa uttaget: Privatanställda tjänstemän kan få en inkomstminskning på 40 procent om året efter en utbetalningsperiod på fem år.

Tillsammans med Alecta genomförde Johannes Hagen en telefonundersökning där tusen nyblivna ITP-pensionärer fick svara på frågor om sitt pensionsuttag. Det visade sig att många av dem som bestämt sig för förvalsalternativet, livslångt uttag, inte var medvetna om vad de hade valt.

Av dem som valt ett tidsbegränsat uttag kunde däremot nästan 80 procent ange att de hade gjort det. När de fick frågan om skälet angav nästan hälften: ”Konsumera nu/leva nu”.
 

TVÅ PERSONER – TVÅ VAL

STIG AUGUSTSSON ”Jag förlorade nog 100 000 kronor”

Stig Augustsson valde att ta ut hela sin ITP under fem år. Det ångrar han djupt i dag – även om han inte är bitter.

– När jag fyllde 70 störtdök plötsligt min inkomst. Det hade jag inte räknat med.

Som transportområdeschef på Södra Skogsägarna hade Stig Augustsson relativt hög inkomst. Vid pensioneringen ville han behålla samma levnadsstandard som förr och att ta ut all tjänstepension på fem år tycktes som en god idé.

– Jag visste inte att skattesatsen blev högre eftersom min inkomst blev så hög att jag fick betala statlig inkomstskatt. Jag förlorade nog 100 000 kronor på det.

I fem år fick Stig ut 23 000 kronor i månaden. Vid 70 år sjönk det till 13 000.

– Jag hade ingen aning om att skillnaden skulle bli så stor. Jag och hustrun hade det bra de fem åren och passade på att resa mycket. Nu blir det inte så mycket över när räkningarna har betalats, säger Stig Augustsson som fortfarande håller kontakt med sin gamla arbetsplats.

– Jag avråder kollegorna att göra som jag gjorde.

I dag hade han gjort ett annat val, men bitter, det är han inte.

– Visst är det tråkigt, men gjort är gjort. Det går inte att ändra på i alla fall.

Och fortfarande händer det att han och hustrun försvinner utomlands, även om det inte blir lika ofta som tidigare.
 

LEIF BERG ”Livslångt kändes säkrare”

Tryggheten avgjorde när Leif Berg skulle gå i pension. Med livslångt uttag av sin tjänstepension behöver han aldrig oroa sig för sin framtida ekonomi.

I dag har det gått ett år sedan Leif Berg gick i pension från arbetet som supporttekniker på ABB. Han saknar kollegorna. Dagen innan vi träffas har han ätit lunch med några av dem. Däremot saknar han inte jobbet så mycket. Men så har han också alltid haft att göra vid sidan av jobbet. Han arbetar politiskt, är aktiv i en orienteringsklubb och är fortfarande fackligt engagerad i Unionen.

– Det är viktigt att ha en bra hobby när man slutar jobba, säger han.

För Leif var valet att ta ut tjänstepensionen ITP livslångt enkelt.

– Det kändes säkrare att alltid veta vad man ska få. Visst, skulle jag gå bort tidigt blir jag ju blåst på pengarna. Men lite gambling är det alltid.

Nu får han ut runt 15 000 kronor i månaden i samlad pension från staten och ITP. Dessutom får han pengar från en privat pensionsförsäkring, samtidigt som hans politiska uppdrag ger lite.

– Jag lever bra, tjänar nästan mer nu än när jag jobbade, säger han.

– Jag kan unna mig det jag vill ha. Men jag har egentligen inga stora utgifter.

Skulle det knipa har han dessutom ett aktiekapital att ta av.

– Det är bra att ha en buffert.
 

Foto: Karl Nilsson & Fredrik Stehn 

FÖR- OCH NACKDELAR MED ATT TA UT PENSIONEN PÅ KORT TID

+ Kan vara lönsamt om man vet att man inte kommer att leva så länge.

+ Ger möjlighet att lämna pengar vidare till efterlevande (om man inte gör av med pensionen).

+ Ger möjlighet till “guldkant” de första åren.


Utbetalningarna upphör efter den valda tiden. Många underskattar sin framtida livslängd och hälsa. Även om ens föräldrar kanske började bli skröpliga i 80-årsåldern tyder mycket på att dagens 60-åringar kommer att vara betydligt piggare vid samma ålder.

Kan leda till hög beskattning om man når brytpunkten för statlig skatt.

För den som får ett långt liv är det rena klippet med livslång utbetalning. Pensionen fortsätter att betalas ut även om man blir 120 år!

Pension

Riskabelt att jobba och samtidigt ta ut pension

Sugen på att fortsätta jobba men samtidig ta ut din allmänna pension och placera den på börsen? Se upp! Det kan få oväntade negativa följder, varnar Pensionsmyndigheten.
Anita Täpp Publicerad 30 november 2022, kl 06:00
Man i senare delen av karriären sitter bredvid yngre man framför datorn.
Att fortsätta jobba och samtidigt ta ut sin allmänna pension, och investera den i aktier, kan innebära ekonomiska risker. Foto: Shutterstock

I slutet av arbetslivet kan finansiella rådgivare föreslå att du tar ut av din statliga allmänna pension och i stället placerar månadsutbetalningarna i exempelvis en kapitalförsäkring. Något som nu är möjligt från 62-års ålder, och från årsskiftet 63 år.

Ett argument kan vara att pengarna då kan växa mer än de annars skulle ha gjort. Ett annat är att din familj kan få de pengar som har hunnits betala in till kapitalförsäkringen om du dör.

Har du tur har kapitalförsäkringen, trots de vanligtvis höga avgifterna för det sparandet, en god värdeutveckling.

Och eftersom pengarna från en kapitalförsäkring normalt betalas ut i fem eller tio år kan det här vara en bra lösning för den som exempelvis vill ha råd att resa mycket under de första åren som pensionär.

Är en chansning 

För den som har en sjukdom och vet att den inte kommer att leva så länge till kan också ett tidigt uttag av den allmänna pensionen vara en bra lösning.

– Men då finns också andra lösningar än att placera pengarna i en ofta dyr kapitalförsäkring, säger Monika Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Det du behöver vara medveten om är att det är en chansning. Och det är inte alltid rådgivarna, som ofta får provision om du gör det här valet, tydligt berättar om nackdelarna.

En risk är att värdeutvecklingen på ditt sparkapital blir sämre än om du hade låtit pengarna vara kvar i det allmänna pensionssystemet.

Negativa skatteeffekter

Du bör också vara medveten om att det här upplägget har flera skatteeffekter som kan vara negativt.

En sådan möjlig effekt är att den månatliga utbetalningen av pensionen, (som exempelvis placeras i en kapitalförsäkring) tillsammans med din arbetsinkomst, kan göra att totalsumman hamnar över taket för den statliga inkomstskatten. Det betyder att du behöver skatta bort mycket mer av din allmänna pension än du hade behövt göra om du hade väntat med att ta ut den.

Du betalar dessutom mer i skatt på pension som tas ut före januari det år du ska fylla 67.

Hur mycket pengar du får in de här första fem eller tio åren påverkar exempelvis också dina möjligheter att få bostadstillägg.

En annan sak man bör vara medveten om är att i och med att man nallat av sin allmänna pension flera år i förväg, kommer m an att få en lägre månadsutbetalning under resten av livet än vad man annars skulle ha fått.

Viktigt göra ett medvetet val

Efter de första åren, när sparkapitalet i kapitalförsäkringen har betalats ut, kan man alltså få det mycket magrare än man hade förväntat sig, vilket också samtal till Pensionsmyndigheten har vittnat om.

– Vi får tyvärr samtal från personer som inte ens har förstått att deras allmänna pension har börjat betalats ut och gått till en kapitalförsäkring. De kan exempelvis kontakta oss vid 65 års ålder när de vill börja ta ut sin pension och får då veta att den redan har betalats ut och placerats i flera år. De har skrivit på något utan att förstå vad det innebär och inte heller upptäckt att de fått pengar från pensionsmyndigheten på sitt konto, pengar som sedan direkt har dragits till kapitalförsäkringen, säger Monica Zettervall.

Hon berättar att en del också har blivit chockade då de insett hur lite pension de kommer få efter de första fem eller tio åren.

 Det är alltså viktigt att man gör medvetna val när det gäller det här, säger Monica Zettervall.

Innan du skriver på . . .

. . . bör du få rådgivarens svar på följande frågor: 

  • Hur påverkas din pension på lång sikt, exempelvis vid 70 och 75 års ålder, när de placerade pengarna ha tagit slut?
  • Hur stor blir kostnaden för samtliga avgifter, som kapital-, års- och fondavgifter, för att förvalta pengarna?  
  • Hur kommer din framtida pension att påverkas vid en negativ utveckling på börsen?
  • Har du rätt att avbryta sparandet om du exempelvis vill göra det om ett år och kommer det i så fall att kosta dig något?