Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Ta ut pensionen på kort tid eller livet ut?

En av fyra väljer kort utbetalning av tjänstepensionen – med risk för kraftig inkomstminskning när betalningen upphör.
Niklas Hallstedt Publicerad 20 april 2017, kl 14:26
Fredrik Sandberg / TT
Hur ska du ta ut din pension? Fredrik Sandberg / TT

Att ta ut tjänstepensionen livslångt är förvalsalternativet. Men det går också att få den tidsbegränsat, under som minst fem år.

– Det är oftast två typer av personer som använder den kortaste uttagsperioden, berättar Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta som förvaltar tjänstepensionen ITP.

– Det kan vara sådana som får väldigt små belopp – handlar det om några hundra kronor i månaden under resten av livet kanske man tycker att det är lika bra att ta ut alltsammans på en gång. Eller så är det personer med dålig hälsa som kanske har en livshotande sjukdom.

Först 2008 blev det möjligt att plocka ut tjänstepensionen under kort tid. Över 18 procent av de nyblivna pensionärerna tog chansen redan första året, visar Alectas siffor. Fram till 2014 steg andelen till över 29 procent. Men i fjol hade den sjunkit till drygt 26 procent.

Läs mer: Spara till tidig pension

Staffan Ström ser flera orsaker bakom detta. En är att valblanketten ändrades 2015. Då flyttades valet av tidsbegränsat uttag till baksidan och var inte längre lika synligt. En annan är att Alecta fick en ny webbtjänst som gjorde det enklare att se effekterna av ett tidsbegränsat uttag.

– Om de med väldigt låg pension gärna tar ut den snabbt förhåller det sig tvärtom med dem som har en hög pension. Då kan man komma över brytpunkten för statlig skatt om man tar ut pensionen på kort tid. Det här verkar de flesta ha koll på och väljer därför livslångt uttag i stället, säger Staffan Ström.

I en ny studie, som bland annat bygger på Alectas siffor, har nationalekonomen Johannes Hagen på uppdrag av SNS tittat på hur det tidsbegränsade uttaget utvecklats genom åren. I den konstaterar han att det finns risker med att tidsbegränsa uttaget: Privatanställda tjänstemän kan få en inkomstminskning på 40 procent om året efter en utbetalningsperiod på fem år.

Tillsammans med Alecta genomförde Johannes Hagen en telefonundersökning där tusen nyblivna ITP-pensionärer fick svara på frågor om sitt pensionsuttag. Det visade sig att många av dem som bestämt sig för förvalsalternativet, livslångt uttag, inte var medvetna om vad de hade valt.

Av dem som valt ett tidsbegränsat uttag kunde däremot nästan 80 procent ange att de hade gjort det. När de fick frågan om skälet angav nästan hälften: ”Konsumera nu/leva nu”.
 

TVÅ PERSONER – TVÅ VAL

STIG AUGUSTSSON ”Jag förlorade nog 100 000 kronor”

Stig Augustsson valde att ta ut hela sin ITP under fem år. Det ångrar han djupt i dag – även om han inte är bitter.

– När jag fyllde 70 störtdök plötsligt min inkomst. Det hade jag inte räknat med.

Som transportområdeschef på Södra Skogsägarna hade Stig Augustsson relativt hög inkomst. Vid pensioneringen ville han behålla samma levnadsstandard som förr och att ta ut all tjänstepension på fem år tycktes som en god idé.

– Jag visste inte att skattesatsen blev högre eftersom min inkomst blev så hög att jag fick betala statlig inkomstskatt. Jag förlorade nog 100 000 kronor på det.

I fem år fick Stig ut 23 000 kronor i månaden. Vid 70 år sjönk det till 13 000.

– Jag hade ingen aning om att skillnaden skulle bli så stor. Jag och hustrun hade det bra de fem åren och passade på att resa mycket. Nu blir det inte så mycket över när räkningarna har betalats, säger Stig Augustsson som fortfarande håller kontakt med sin gamla arbetsplats.

– Jag avråder kollegorna att göra som jag gjorde.

I dag hade han gjort ett annat val, men bitter, det är han inte.

– Visst är det tråkigt, men gjort är gjort. Det går inte att ändra på i alla fall.

Och fortfarande händer det att han och hustrun försvinner utomlands, även om det inte blir lika ofta som tidigare.
 

LEIF BERG ”Livslångt kändes säkrare”

Tryggheten avgjorde när Leif Berg skulle gå i pension. Med livslångt uttag av sin tjänstepension behöver han aldrig oroa sig för sin framtida ekonomi.

I dag har det gått ett år sedan Leif Berg gick i pension från arbetet som supporttekniker på ABB. Han saknar kollegorna. Dagen innan vi träffas har han ätit lunch med några av dem. Däremot saknar han inte jobbet så mycket. Men så har han också alltid haft att göra vid sidan av jobbet. Han arbetar politiskt, är aktiv i en orienteringsklubb och är fortfarande fackligt engagerad i Unionen.

– Det är viktigt att ha en bra hobby när man slutar jobba, säger han.

För Leif var valet att ta ut tjänstepensionen ITP livslångt enkelt.

– Det kändes säkrare att alltid veta vad man ska få. Visst, skulle jag gå bort tidigt blir jag ju blåst på pengarna. Men lite gambling är det alltid.

Nu får han ut runt 15 000 kronor i månaden i samlad pension från staten och ITP. Dessutom får han pengar från en privat pensionsförsäkring, samtidigt som hans politiska uppdrag ger lite.

– Jag lever bra, tjänar nästan mer nu än när jag jobbade, säger han.

– Jag kan unna mig det jag vill ha. Men jag har egentligen inga stora utgifter.

Skulle det knipa har han dessutom ett aktiekapital att ta av.

– Det är bra att ha en buffert.
 

Foto: Karl Nilsson & Fredrik Stehn 

FÖR- OCH NACKDELAR MED ATT TA UT PENSIONEN PÅ KORT TID

+ Kan vara lönsamt om man vet att man inte kommer att leva så länge.

+ Ger möjlighet att lämna pengar vidare till efterlevande (om man inte gör av med pensionen).

+ Ger möjlighet till “guldkant” de första åren.


Utbetalningarna upphör efter den valda tiden. Många underskattar sin framtida livslängd och hälsa. Även om ens föräldrar kanske började bli skröpliga i 80-årsåldern tyder mycket på att dagens 60-åringar kommer att vara betydligt piggare vid samma ålder.

Kan leda till hög beskattning om man når brytpunkten för statlig skatt.

För den som får ett långt liv är det rena klippet med livslång utbetalning. Pensionen fortsätter att betalas ut även om man blir 120 år!

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.