
Om du omfattas av ett kollektivavtal på jobbet så har du också en kollektivavtalad tjänstepension. Även om undantag finns så är huvudregeln att den som är född tidigast 1979 har tjänstepensionen ITP1 medan äldre har tjänstepensionen ITP2.
Alla har efterlevnadsskyddet TGL, vilket är ett skattefritt engångsbelopp som betalas ut till de anhöriga vid dödsfall före 65 år. För avlidna upp till 55 års ålder utgår en ersättning på 6 prisbasbelopp, i år cirka 270 000 kronor. Sedan minskar beloppet.
Pengarna går i första hand till ens make, maka eller registrerad partner, i andra hand till barnen, i tredje hand till ens föräldrar. Dock inte till en sambo. För att ändra på det behöver man skriva ett så kallat förmånstagarförordnande genom att fylla i en blankett som kan hämtas och sedan skickas in för registrering hos valcentralen Collectum.
Läs mer: Hela pensionen till dig själv eller en del till familjen?
Vill du se till att någon närstående får pengarna även om dina närmaste skulle avlida samtidigt som du själv gör det, som vid en stor olycka, kan du också skriva att exempelvis dina syskon ska ärva.
Om du har tjänstepensionen ITP2 och tjänar minst 7,5 inkomstbasbelopp, vilket i år är drygt 38 400 kronor, har du automatiskt också familjepension. Den innebär att din make/maka/registrerad partner och barn under 20 år – dock inte sambo - får en ersättning varje månad, oavsett vid vilken ålder du går bort.
Famijepensionen betalas dessutom ut till din partner så länge hon eller han lever och inte gifter om sig. Om du exempelvis har haft en månadslön på 50 000 kronor och avlider vid 72 så får din efterlevande partner 4 000 kronor i månaden resten av sitt liv. Familjepensionen gäller med fullt belopp från första dagen du jobbar så länge arbetsgivaren betalar in till försäkringen och den belastar inte ditt eget pensionskapital. Men om du tar bort den betalas lite extra till din egen pension. Gör du det kan du dock aldrig ändra tillbaka igen.
Om du har ITP2 men tjänar för lite för att kunna dra nytta av familjepensionen kan du i stället ordna ett efterlevandeskydd genom att teckna ett återbetalningsskydd och/eller ett familjeskydd i din ITPK, som är en del av tjänstepensionen. Dessa försäkringar kan också den som har ITP1 teckna. De gäller även för en sambo, om man har angett att det ska vara så.
Återbetalningsskyddet innebär att dina efterlevande, som make/make, registrerad partner, sambo eller barn får de pensionspengar som har hunnits samlas ihop till dig. Pengarna betalas normalt ut under fem års tid. Hur mycket det blir beror på hur hög lön du har och hur länge du har hunnit arbeta innan du går bort. Har du ännu inte jobbat så länge så kan det alltså vara extra viktigt att också teckna ett familjeskydd, även om det innebär att din pension blir lägre.
Familjeskyddet är dock billigt för yngre. Om man tecknar ett familjeskydd så kan man också själv bestämma hur mycket pengar ens efterlevande ska få liksom hur länge de ska få ersättning.
Man kan välja mellan fyra nivåer där den lägsta innebär att ens anhöriga får ungefär 3 700 kronor i månaden innan skatt under fem år, till att de får 14 900 kronor brutto varje månad i tjugo år. Om man är ung kostar den lägsta nivån mindre än en krona av ens pensionspengar varje månad. Sedan blir försäkringen dyrare med åren.
Familjeskyddet gäller så länge man fortsätter jobba, som längst till man fyller 70 år. Återbetalningsskyddet kan man ha kvar också sedan man har gått i pension, men då börjar det bli en ganska dyrbar trygghet.
Har du ITP1 eller ITP2?
Har du den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP och i så fall ITP1 eller ITP2?
Det kan du ta reda på genom att exempelvis logga in på Collectum
Där hittar du också en blankett för att ordna med ett förmånstagarförordnande.