Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Rätt utbildning kan ge hög pension

En it-analytiker får drygt 20 000 kronor mer i pension än en förskollärare – trots att deras utbildningar är lika långa. Det visar en analys som Swedbank gjort.
David Österberg Publicerad 7 oktober 2021, kl 10:35
Shutterstock
En it-analytiker får till exempel 39 400 kronor i pension. Shutterstock

Högre utbildning ger oftast högre lön. Det ger i sin tur högre pension. Men det är stor skillnad mellan olika utbildningar, enligt en analys som Swedbank har gjort.

En it-analytiker får till exempel 39 400 kronor i pension och en förskollärare 21 600 kronor, trots att deras utbildningar är lika långa.

– Olika akademisk utbildning kan ge väldigt olika ekonomiska förutsättningar genom livet, beroende på vilken utbildning man väljer. En förskollärare har lägre ingångslön än till exempel it-analytikern, men också en sämre löneutveckling. Det gör att pensionen blir nästan 20 000 kronor lägre per månad för förskolläraren, säger Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Fördel att börja jobba tidigt

Det kan också vara mer ekonomiskt fördelaktigt att börja jobba direkt efter gymnasiet än att plugga på universitet. En säljare med genomsnittlig löneutveckling tjänar mellan 50 000 och 60 000 kronor strax före pensionen och får därmed runt 30 000 kronor i pension. Det kan jämföras med en sjuksköterska som i snitt har 24 300 kronor som pensionär.

Den som pluggar med studiebidrag från CSN tjänar in till sin allmänna pension genom att staten betalar in pensionsavgift. Den är dock lägre än när man arbetar. Man får inte heller någon avsättning till tjänstepensionen.

Unionens tips för att höja sin pension är att arbeta så mycket och länge man kan, betala skatt på sina inkomster och ha tjänstepension. Den som arbetar på ett företag med kollektivavtal är garanterad tjänstepension.

YrkeLön 30 årLön 50 årPension
Butiksanställd, fackhandel31 00031 00022 800
Företagssäljare37 50050 00032 000
Sjuksköterska, grundutb.33 00039 00024 300
Förskollärare30 00034 00021 600
It-analytiker42 00059 00039 400
Tandläkare39 00060 00040 800

Swedbanks beräkningar för en person som är 30 år 2021 och går i pension vid 69 års ålder.

 

Läs mer:

Kort utbildning – hög lön: Här är jobben

Här tjänar webbutvecklare, programmerare och systemvetare bäst

Här tjänar säljare bäst

Här tjänar en ekonom bäst

Pension

Riskabelt att jobba och samtidigt ta ut pension

Sugen på att fortsätta jobba men samtidig ta ut din allmänna pension och placera den på börsen? Se upp! Det kan få oväntade negativa följder, varnar Pensionsmyndigheten.
Anita Täpp Publicerad 30 november 2022, kl 06:00
Man i senare delen av karriären sitter bredvid yngre man framför datorn.
Att fortsätta jobba och samtidigt ta ut sin allmänna pension, och investera den i aktier, kan innebära ekonomiska risker. Foto: Shutterstock

I slutet av arbetslivet kan finansiella rådgivare föreslå att du tar ut av din statliga allmänna pension och i stället placerar månadsutbetalningarna i exempelvis en kapitalförsäkring. Något som nu är möjligt från 62-års ålder, och från årsskiftet 63 år.

Ett argument kan vara att pengarna då kan växa mer än de annars skulle ha gjort. Ett annat är att din familj kan få de pengar som har hunnits betala in till kapitalförsäkringen om du dör.

Har du tur har kapitalförsäkringen, trots de vanligtvis höga avgifterna för det sparandet, en god värdeutveckling.

Och eftersom pengarna från en kapitalförsäkring normalt betalas ut i fem eller tio år kan det här vara en bra lösning för den som exempelvis vill ha råd att resa mycket under de första åren som pensionär.

Är en chansning 

För den som har en sjukdom och vet att den inte kommer att leva så länge till kan också ett tidigt uttag av den allmänna pensionen vara en bra lösning.

– Men då finns också andra lösningar än att placera pengarna i en ofta dyr kapitalförsäkring, säger Monika Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Det du behöver vara medveten om är att det är en chansning. Och det är inte alltid rådgivarna, som ofta får provision om du gör det här valet, tydligt berättar om nackdelarna.

En risk är att värdeutvecklingen på ditt sparkapital blir sämre än om du hade låtit pengarna vara kvar i det allmänna pensionssystemet.

Negativa skatteeffekter

Du bör också vara medveten om att det här upplägget har flera skatteeffekter som kan vara negativt.

En sådan möjlig effekt är att den månatliga utbetalningen av pensionen, (som exempelvis placeras i en kapitalförsäkring) tillsammans med din arbetsinkomst, kan göra att totalsumman hamnar över taket för den statliga inkomstskatten. Det betyder att du behöver skatta bort mycket mer av din allmänna pension än du hade behövt göra om du hade väntat med att ta ut den.

Du betalar dessutom mer i skatt på pension som tas ut före januari det år du ska fylla 67.

Hur mycket pengar du får in de här första fem eller tio åren påverkar exempelvis också dina möjligheter att få bostadstillägg.

En annan sak man bör vara medveten om är att i och med att man nallat av sin allmänna pension flera år i förväg, kommer m an att få en lägre månadsutbetalning under resten av livet än vad man annars skulle ha fått.

Viktigt göra ett medvetet val

Efter de första åren, när sparkapitalet i kapitalförsäkringen har betalats ut, kan man alltså få det mycket magrare än man hade förväntat sig, vilket också samtal till Pensionsmyndigheten har vittnat om.

– Vi får tyvärr samtal från personer som inte ens har förstått att deras allmänna pension har börjat betalats ut och gått till en kapitalförsäkring. De kan exempelvis kontakta oss vid 65 års ålder när de vill börja ta ut sin pension och får då veta att den redan har betalats ut och placerats i flera år. De har skrivit på något utan att förstå vad det innebär och inte heller upptäckt att de fått pengar från pensionsmyndigheten på sitt konto, pengar som sedan direkt har dragits till kapitalförsäkringen, säger Monica Zettervall.

Hon berättar att en del också har blivit chockade då de insett hur lite pension de kommer få efter de första fem eller tio åren.

 Det är alltså viktigt att man gör medvetna val när det gäller det här, säger Monica Zettervall.

Innan du skriver på . . .

. . . bör du få rådgivarens svar på följande frågor: 

  • Hur påverkas din pension på lång sikt, exempelvis vid 70 och 75 års ålder, när de placerade pengarna ha tagit slut?
  • Hur stor blir kostnaden för samtliga avgifter, som kapital-, års- och fondavgifter, för att förvalta pengarna?  
  • Hur kommer din framtida pension att påverkas vid en negativ utveckling på börsen?
  • Har du rätt att avbryta sparandet om du exempelvis vill göra det om ett år och kommer det i så fall att kosta dig något?