
Som egenföretagare ska man vara säljare, ekonom, marknadsförare och leverantör i ett. Många glömmer bort, eller har helt enkelt inte tid eller kanske råd, att också vara arbetsgivare och se till att betala in pension till anställda – sig själv, vill säga. Det underlättar inte heller att det finns många val att göra och att de råd egenföretagare får ofta kan vara direkt motstridiga.
– Jag ger aldrig direkta råd, säger Jonas Andersson, försäkringsinformatör på Unionen, men ger i nästa stund ett råd:
– Gör ett val om hur du vill spara till pensionen. Det kanske inte är det fullt optimala, men det värsta man kan göra är att inte göra något alls. Som egenföretagare checkar man ut från nästan alla trygghetssystem och just därför är det oerhört viktigt att vara aktiv.
Vad man kan göra skiljer sig dock beroende på om man har aktiebolag eller är enskild näringsidkare. Många AB-företagare struntar i att ta ut lön från företaget, utan plockar ut vinst i stället för att slippa betala arbetsgivaravgift. Eftersom den allmänna pensionen grundar sig på lönen, (eller överskottet om man är enskild näringsidkare) kan det bli en rätt obehaglig överraskning för den som skatteplanerat när det är dags att dra sig tillbaka från arbetslivet.
– Aktieutdelning är inte pensionsgrundande. Det absolut viktigaste är att plocka ut lön, för börjar man skatteplanera kan man ställa till det. Både a-kassan, sjukpenningen, föräldrapenningen och den allmänna pensionen påverkas av lönen, säger Jonas Andersson.
Men den allmänna pensionen räcker inte långt. Som anställd har man ofta tjänstepension medan man som egen måste se till att fixa tjänstepension eller motsvarande på annat sätt för att kunna ha samma levnadsstandard som när man jobbade.
För AB-företagare finns faktiskt möjligheten att träffa ett hängavtal med Unionen och på så sätt få del av den kollektivavtalade tjänstepensionen, ITP, vars avgifter är markant mycket lägre än de tjänstepensionslösningar som erbjuds annorstädes.
Läs mer: Få egenföretagare vet att de kan teckna avtal
Läs mer: Fem myter om kollektivavtal
Tar man ut lön under taket för den allmänna pensionen (i år 43 300 kr i månaden) kan man som egenföretagare ibland få rådet att man förlorar på att betala in tjänstepension. Detta på grund av att det belopp du sätter av till tjänstepension, minskar avsättningen till den allmänna pensionen. Men Jonas Andersson menar att det inte går att veta vad som är sämre eller bättre i slutändan.
– Det finns fördelar och nackdelar med det mesta. Skatten på inbetald tjänstepension är lägre än den på lön, men det som blir mest gynnsamt i slutändan påverkas även av den avkastning du får.
– Tar man ut en lön under 31 000 kronor får man dock vara medveten om att exempelvis sjukpenning och ersättning vid vab kan påverkas. Ännu en faktor att fundera på med andra ord.
Enskilda näringsidkare kan varken köpa en tjänstepensionslösning eller teckna hängavtal eftersom det inte finns något anställningsförhållande. För dem finns andra möjligheter att spara till pensionen:
- Skaffa en pensionsförsäkring. Saknar man tjänstepension får man fortfarande göra avdrag på sparandet. Är överskottet under 43 300 kr i månaden måste man dock vara medveten om att avdraget minskar intjänandet till den allmänna pensionen. Det är inte heller säkert att avdraget i slutändan kommer att vara skattemässigt gynnsamt.
- Spara på investeringssparkonto, ISK. Det är skattemässigt fördelaktigt för ett långsiktigt sparande och betraktas som en tillgång som kan säljas av när som helst.
- Kapitalförsäkring. Fungerar i grunden som ISK, med skillnad att det är en försäkring och alltså ingen tillgång i juridisk bemärkelse. Kan inte testamenteras - ett förmånstagarförordnande styr vem som får pengarna om du dör. Pengarna kan låsas i 1-20 år.
– AB-företagare kan också spara på ISK, kapitalförsäkring och pensionsförsäkring med avdragsrätt. Man kan så klart också behålla pengarna i företaget eller bolaget, men går man i konkurs, ryker pengarna, säger Jonas Andersson.
Tak 2019:
A-kassa (4 mån): ca 25 000
Vård av barn: ca 29 000
Sjukpeng: ca 31 000
Föräldrapenning: ca 39 000
Allmän pension: ca 43 300