Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Gröna pensioner en djungel

Du sopsorterar, kör bensinsnålt och flyger mindre. Men har du tänkt på var dina pensionspengar investeras? Om du vill spara mer klimatsmart finns flera sätt att agera.
Elisabeth Brising Publicerad 31 mars 2022, kl 06:00
Två personer skakar hand. I bakgrunden syns vindkraftverk, natur och en skärm med siffror.
Sparare som vill lämna så litet klimatavtryck som möjligt behöver engagera sig och läsa på. Foto: Shutterstock

Många av oss får mentalt ludd i öronen när vi ska tänka på pensionsval. De flesta väljer inte. Men för den som vill spara mer klimatvänligt finns olika strategier. En är att byta ut sina valbara fonder till sådana med miljömärkning.

Jakob König
Jakob König

– Man måste vara lite av en detektiv för att hitta det mest hållbara, det är en djungel, säger Jakob König som jobbar på den ideella organisationen Sveriges konsumenter med projektet Fair Finance Guide.

Han ser en förändring i finansbranschen där flera aktörer rensat ut fossila bolag, men exakt vad en så kallad hållbar fond står för kan vara svårt att veta.

– Ett grundproblem är att det som presenteras som grönt inte alltid är grönt utan bara minde grått. Ha inte för höga förväntningar, säger Jakob König.

Oviss klimatnytta

Andra branschröster, som Kajsa Brundin ansvarig för hållbarhetsfrågor på den finansiella rådgivaren Söderberg & Partners, ifrågasätter att fondförvaltare bara satsar på avyttring av fossila fonder. Klimatnyttan är oviss och minskar kanske inte vinsten för de fonder som överges.

Andra strategier kan vara att se över utsläpp från konsumtion och att försöka påverka företag inifrån.

Jakob König tycker ändå det skickar en stark signal att privatpersoner byter fonder.

– Det är som med alla individuella val, det är först när många gör ett val som det spelar roll.

”Grönt är inte alltid grönt utan bara mindre grått"

En stor del av pensionen är allmän inkomstpension och styrs av de statliga AP-fonderna. Där kan man inte välja. En mindre del av den allmänna pensionen kan du placera själv: premiepensionen. För de som inte gör ett aktivt val ligger pengarna kvar i sjunde AP-fonden Såfa.

Kryss för lägre koldioxidrisk

För att välja andra fonder går du till pensionsmyndighetens hemsida. Där kan du klicka i olika boxar för att välja ”låg koldioxidrisk” och kryssa bort fonder som investerar i olja, kol och gas - eller i vapen, porr och alkohol, för den delen.

– Ur ett sparperspektiv är det fortfarande svårt att välja mellan 70 olika så kallat fossilfria fonder. Men det är klart att det är bra att kunna avgränsa, säger Jakob König.

– Många tror nog att det blir helt fossilfritt men det blir snarare mindre fossilt. Du klickar inte bara i en box och så är allt Fair Trade och ekologiskt, säger Jakob König.

Hur sjunde AP-fonden Såfa skulle placera sig i pensionsmyndighetens hållbarhetsfiltrering syns inte eftersom de valt att inte delta i rankingen.

Tjänstepension ännu snårigare

De flesta anställda får också tjänstepension. Det finns en flora av olika pensionsbolag och fonder för olika avtalsområden och arbetsgivare.

– Alla tjänstepensioner har olika indikatorer för hållbarhet. Det är nästan som gjort för att ingen ska vilja göra ett informerat val, säger Jakob König.

De flesta av Unionens medlemmar har tjänstepensionsavtalet ITP som administreras av Collectum. I ITP ligger en majoritet av pensionen i en traditionell försäkring där du inte kan välja fonder. En mindre del kan du välja att placera i en fondförsäkring.

Alectas traditionella försäkring som är förvalet inom ITP 1 har enligt Alecta redan ett av branschens lägsta koldioxidavtryck.
Om du har en annan försäkringslösning eller inte tycker att din förvalda försäkring är tillräckligt klimatsmart kan du välja bland de andra fonder som fackförbund och arbetsgivare upphandlat. 

– Tjänstepensionen är ännu snårigare än premiepensionen, säger Jakob König.

Så kan du påverka pensionen

ALLMÄN PENSION = inkomstpension + premiepension (valbar).
pensionsmyndigheten.se kan du filtrera valbara fonder utifrån hållbarhet.

TJÄNSTEPENSION: Beroende på vilken pension du har finns olika alternativ. Du kan byta en del av pensionen till valbara fonder och leta efter hållbarhetsmärkningar.

EGET SPARANDE: Du väljer själv i vilka bolag och banker du sparar dina pengar.

RISKER: Hållbarhetsmärkta fonder har ofta högre avgifter och innebär en större risk för spararen att få lägre pension om inte de höga avgifterna kompenseras av högre avkastning.

EXEMPEL PÅ HÅLLBARHETSMÄRKNINGAR: Svanen, Global Compact, Swesif och Morningstar.

Läs mer på sverigeskonsumenter.se och konsumenternas.se.

Elisabeth Brising
[email protected]