Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Pensionsbolag dåliga på hållbarhet

Oroar du dig över om dina pensionspengar placeras på ett etiskt försvarbart sätt? Kanske är oron befogad. Hälften av de stora pensionsbolagen får underkänt när det kommer till hållbarhetsarbete.
Linnea Andersson Publicerad 4 augusti 2014, kl 14:59
Hasse Holmberg / TT
AMF är ett av sex pensionsbolag som får bottenbetyg för sitt hållbarhetsarbete. Hasse Holmberg / TT

Pensionsförsäkringsförmedlaren Söderberg & Partners har utvärderat tolv stora pensionsbolag utifrån hur väl deras hållbarhetsarbete ser ut. Hälften av bolagen får underkänt betyg och endast tre får klart godkänt. Högst betyg får Swedbank och SPP tack vare att de får godkänt i tre av de fyra kategorier som jämförts.

Tillsammans förvaltar de tolv bolagen nära 2 000 miljarder kronor. Söderberg & Partners menar att pensionsbolag är särskilt väl lämpade att arbeta med hållbarhetsfrågor eftersom de investerar långsiktigt och har ”etablerade marknadsrelationer”.

- Det här är stora företag med mycket pengar under förvaltning, de skulle kunna göra stor skillnad på många områden om de ansträngde sig, säger Kajsa Brundin, livbolagsanalytiker på Söderberg & Partners, i ett pressmeddelande.

Grönt betyg
Folksam
SPP
Swedbank

Gult betyg
Alecta
KPA
Skandia

Rött betyg
AMF
Handelsbanken Liv
Länsförsäkringar Liv
Nordea Liv
SEB Nya
SEB Gamla

Hållbarhetsarbete

CSR eller hållbarhetsarbete innefattar ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Det kan till exempel handla om miljöansvar och mänskliga rättigheter.

Analysen är baserad på publik information, intervjuer och en enkätundersökning där pensionsbolagen fått svara på frågor om hur deras hållbarhetsarbete går till.

Linnea Andersson
Linnea Andersson
[email protected]