Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Pensionsbolag dåliga på hållbarhet

Oroar du dig över om dina pensionspengar placeras på ett etiskt försvarbart sätt? Kanske är oron befogad. Hälften av de stora pensionsbolagen får underkänt när det kommer till hållbarhetsarbete.
Linnea Andersson Publicerad 4 augusti 2014, kl 14:59
Hasse Holmberg / TT
AMF är ett av sex pensionsbolag som får bottenbetyg för sitt hållbarhetsarbete. Hasse Holmberg / TT

Pensionsförsäkringsförmedlaren Söderberg & Partners har utvärderat tolv stora pensionsbolag utifrån hur väl deras hållbarhetsarbete ser ut. Hälften av bolagen får underkänt betyg och endast tre får klart godkänt. Högst betyg får Swedbank och SPP tack vare att de får godkänt i tre av de fyra kategorier som jämförts.

Tillsammans förvaltar de tolv bolagen nära 2 000 miljarder kronor. Söderberg & Partners menar att pensionsbolag är särskilt väl lämpade att arbeta med hållbarhetsfrågor eftersom de investerar långsiktigt och har ”etablerade marknadsrelationer”.

- Det här är stora företag med mycket pengar under förvaltning, de skulle kunna göra stor skillnad på många områden om de ansträngde sig, säger Kajsa Brundin, livbolagsanalytiker på Söderberg & Partners, i ett pressmeddelande.

Grönt betyg
Folksam
SPP
Swedbank

Gult betyg
Alecta
KPA
Skandia

Rött betyg
AMF
Handelsbanken Liv
Länsförsäkringar Liv
Nordea Liv
SEB Nya
SEB Gamla

Hållbarhetsarbete

CSR eller hållbarhetsarbete innefattar ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Det kan till exempel handla om miljöansvar och mänskliga rättigheter.

Analysen är baserad på publik information, intervjuer och en enkätundersökning där pensionsbolagen fått svara på frågor om hur deras hållbarhetsarbete går till.

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.