Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Vårt behov av kränkthet

Att vara kränkt har som bekant blivit vår vanligaste åkomma. Kanske måste man drabbas av den för att känna att man existerar.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Vi står alla ensamma på jorden. Ingen bryr sig om oss. Inte ens chefen ger oss beröm, visar en enkät som Du&jobbet gjort. Vi längtar efter mer uppskattning, konstaterar tidningen.

Det är nog sant: vi behöver alla bli sedda, att känna att vi betyder något. Åtminstone borde vi få våra 15 minuter i rampljuset. Ett sätt kan vara att få en släng av den nya folksjukdomen kränkthet.
Och det är nästan lättare gjort än sagt.

Runt om i landet drabbas folk av olyckor och orättvisor. På den underbara bloggen Dagens lokaltidningsbesvikelse finns exempel på hur illa det kan gå. I Sävsjötrakten har vildsvin förstört en gräsmatta, i Ludvika säljer de äcklig skinka och i Sandviken tvingas gravida stå på bussen.
Inte konstigt att folk känner sig kränkta.

Kränkthet är en sant demokratisk sjukdom. Den saknar ekonomiska och sociala skrankor. Den drabbar direktörer som kritiseras för att ha snott åt sig rekordbonusar, likväl som arbetslösa som tvingas söka jobb.
Inte heller spelar ålder, kön, sexuell läggning eller härkomst någon roll. Barn, pensionär, bög, hetero, kvinna, man eller mittemellan - kränkt blir man hur som helst.
Ingen kommer undan. Alla ska med.

Vårt behov av kränkthet är omättligt, för att travestera Dagerman, en författare som kunde haft anledning att känna sig kränkt - han fick ju aldrig Nobelpriset.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.