Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

$uperclass

Hur den nya globala makteliten styr världen. Översättning: Margareta Eklöf. Leopard förlag.
Lars Sköld Publicerad 13 november 2008, kl 13:59

$uperclass omslagAntalet är ca 6 000, till alldeles övervägande delen män. Eftersom världens befolkning uppgår till ungefär 6 miljarder är de en på miljonen. David Rothkopf har kartlagt männen som regerar den globala världen.

Till skillnad från tidigare eliter är rörligheten i gruppen större. Många finansmagnater har kastats av finanskrisens chockvågor. Ärvda titlar och förmögenheter räcker inte längre för att kvala in i superklassen. I stället handlar det om att sitta i spetsen för finansinstitutioner, statsapparat och militärmakt, i synnerhet de amerikanska. George W Bush tar det definitiva steget ut ur gruppen den 20 januari, medan Barack Obama samtidigt befäster sin ställning.

En stor del av bokens förtjänster ligger i detta dynamiska perspektiv och insikten att enbart marknaden inte klarar alla problem. Detta och insikten att det inte existerar någon konspiration där någon eller några pekar med hela handen i hemliga rum. Men eliten har gått på samma elituniversitet och delar samma grundläggande värderingar. Det räcker för att vissa lösningar på ekonomiska, sociala och politiska problem föredras medan andra avvisas. Superklassens grundläggande problem är att få legitimation för sin ställning. Då räcker det inte att till varje pris roffa åt sig.

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.