Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Unionen ska bli bättre på löner

Extrakongressen avslutades med att en lönepolitisk plattform, Utveckling och trygghet, klubbades. Ombuden ska öka sin och medlemmarnas kompetens och söka en ny norm för lönebildningen.
Björn Öijer Publicerad 20 januari 2009, kl 15:46

Så har då Unionen en lönepolitik att utgå ifrån när avtalskraven inför nästa år så småningom ska diskuteras. Här är några grundstenar:

  • Den internationellt konkurensutsatta sektorn ska utgöra norm för löneutrymmet
  • Den ekonomiska tillväxten ska ge medlemmarna reallöneökning
  • Ett avtals lägsta lön ska bara kunna tillämpas under en begränsad tid
  • Löneutvecklingen för medlemsgrupper med det mest kvalificerade arbetsinnehållet ska också värnas

Viktigt är även att Unionens lönepolitik uppmuntrar så kallade öppna löneklubbar eller andra former av öppenhet i anslutning till lokala löneförhandlingar. Självklart är det frivilligt att delta i sådant samarbete.

Heta känslor väckte en motion av förre förbundsstyrelseledamoten Lasse Månsson, som vill att Unionen ska arbeta fram en ny norm för lönehöjningarna, ett alternativ till "i takt med Europa" och andra modeller som avlöst varandra genom åren. Styrelsen ville endast delvis beakta motionen men fick se sig överkörd av kongressens majoritet, som beslutade att den är helt beaktad.

Det innebär att underlag nu ska arbetas fram inom förbundet med syfte att höja kompetensen hos förtroendevalda och medlemmar. Ombudet Karin Åberg, Stockholm, var bland dem som tyckte att den fackliga lönepolitiken måste fördjupas och förankras i en begriplig dialog med medlemmarna: "Det är hopplöst att diskutera lönefrågor utan att kunna begreppen, utan att veta vad ekonomerna talar om. Vad är ett löneutrymme?"

Hur har och bör mervärdet fördelas i olika branscher? Hur ska löntagarna få ut sin rättmätiga del av produktivitetsökningen? Kan normen bestå av BNP-ökningen plus inflationen? Vad händer då vid deflation? Det är ytterligare frågor att ta itu med inför avtalsrörelsen 2010.

Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.