Både - och är på sätt och vis betecknande för Saskia Sassens senaste stora globaliseringsstudie, nu på svenska. Globaliseringen utesluter inte staten, men statens funktion förändras. Inte minst sker en maktkoncentration till den verkställande makten. I Sverige handlar det om regeringen och i USA presidenten. Men staten påverkar också globaliseringen.
Globaliseringen är beroende av geografiska platser, till exempel världsstäder som London, New York och Tokyo. Och sådana platser ligger under respektive nationalstaters jurisdiktion. Samtidigt tvingas staten att i sin verksamhet ta hänsyn till den globala logiken
Även medborgarskapet förändras bl a genom staternas ökande villighet att acceptera dubbla medborgarskap. Medborgarnas möjligheter att stämma den egna staten för brott mot mänskliga rättigheter ökar också. Avståndet ökar mellan staten och medborgarna.
Och samtidigt som det globala finanskapitalets makt ökar vidgar också de maktlösa sin makt genom att koppla ihop sig med andra grupper via Internet.
Sassens styrka som globaliseringsteoretiker ligger i hennes vägran att ta genvägar och förenkla. Den finns i hennes förmåga att inse att en institution inte behöver försvinna när omgivningen ändras. Däremot kan funktionen helt ändras. Men boken har också svagheter, främst den luddiga begreppsapparaten.