Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Territorium, makt, rättigheter

Sammansättningar från medeltiden till den globala tidsåldern. Översättning: Henrik Gundenäs. Atlas.
Lars Sköld Publicerad 20 mars 2008, kl 09:39

Bokomslag Territorium, makt, rättigheterBåde - och är på sätt och vis betecknande för Saskia Sassens senaste stora globaliseringsstudie, nu på svenska. Globaliseringen utesluter inte staten, men statens funktion förändras. Inte minst sker en maktkoncentration till den verkställande makten. I Sverige handlar det om regeringen och i USA presidenten. Men staten påverkar också globaliseringen.

Globaliseringen är beroende av geografiska platser, till exempel världsstäder som London, New York och Tokyo. Och sådana platser ligger under respektive nationalstaters jurisdiktion. Samtidigt tvingas staten att i sin verksamhet ta hänsyn till den globala logiken

Även medborgarskapet förändras bl a genom staternas ökande villighet att acceptera dubbla medborgarskap. Medborgarnas möjligheter att stämma den egna staten för brott mot mänskliga rättigheter ökar också. Avståndet ökar mellan staten och medborgarna.

Och samtidigt som det globala finanskapitalets makt ökar vidgar också de maktlösa sin makt genom att koppla ihop sig med andra grupper via Internet.

Sassens styrka som globaliseringsteoretiker ligger i hennes vägran att ta genvägar och förenkla. Den finns i hennes förmåga att inse att en institution inte behöver försvinna när omgivningen ändras. Däremot kan funktionen helt ändras. Men boken har också svagheter, främst den luddiga begreppsapparaten.

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.