Det hände mycket på de drygt hundra år som den femte volymen av Sveriges historia behandlar. Perioden omfattar frihetstiden, den gustavianska tiden och större delen av Karl Johanstiden. Sverige gick från stormaktstid och kungligt envälde till mössornas och hattarnas partistrider i riksdagen som utvecklats till landets egentliga politiska centrum. Vidare gick den över i den gustavianska perioden och en återgång till ett - nästan - kungligt envälde, förlust av Finland, ny författning och en ny kungaätt, den bernadottska, på tronen.
Internationellt kännetecknades tiden av tre stora revolutioner, två politiska och en ekonomisk. De politiska var den amerikanska 1776 då amerikanerna gjorde sig av med sina brittiska kolonialherrar, den franska 1789 då fransmännen kastade av sig det kungliga enväldet och aristokratins allt mera stötande privilegier. Den ekonomiska revolutionen var den industriella med rötter i Storbritannien från slutet av 1700-talet, men som dröjde till mitten av nästa århundrade innan den hittade till Sverige.
Förutom dessa delvis våldsamma händelser virvlade epoken av nya idéer. Voltaire gisslade kyrkan och de enväldiga monarkerna. Diderot, d´Alembert och en mängd andra upplysningsfilosofer försökte samla alla världens dåvarande kunskap mellan pärmarna på Encyklopedin. . De första deklarationerna om de mänskliga rättigheterna proklamerades i Paris 1789 och 1793. Naturvetenskapen gjorde stora framsteg. Man började studera naturen mera noggrant och göra observationer och experiment.
Den här utvecklingen smittade också av sig på Sverige. Blomsterkonungen Carl von Linné och hans lärjungar placerade Sverige på en rangplats bland framstående vetenskapsnationer. Men de var inte ensamma. Kemisten Jöns Jacob Berzelius och astronomen Anders Celsius (med den 100-gradiga temperaturskalan) var två andra internationellt ryktbara svenska naturvetare.
Att mot den här bakgrunden engagera idéhistorikern Elisabeth Mansén till huvudförfattare till detta femte band är ett sällsynt lyckligt val när man ska skildra en tid så fylld av nya tankar och idéer som vräker ut det gamla.
Som påpekats i tidigare recensioner av den här serien skrivs här historia på ett delvis nytt sätt. Krig, kungar och maktstrider i den högsta statsledningen får maka på sig för skildringar från olika utgångspunkter av hur "vanliga" människor hade det, utvecklingen av handel och näringar och klimatets förändringar. Det är bra. Det är positivt. Men historia är trots allt en berättelse i tidsföljd. Jag skulle önska att kronologin framställdes tydligare så att man lättare t ex kan placera in hattarnas ryska krig även tidsmässigt i förhållande till andra händelser och inte vara beroende av att få det beskrivet ur perspektivet döende soldater p g a epidemier i ohygieniska läger, civilbefolkningen lidande etc.
Band 1 av Sveriges historia recenserades i Kollega.se den 2009-12-04, band 2 den 2010-01-11, band 3 den 2010-06-24 och band 4 den 2011-06-16.