Senare års forskning har gjort stora och spännande upptäckter om kostens betydelse för vår hälsa. Visste du till exempel att om du äter valnötter och andra nötter varje dag minskar risken att du ska dö i en hjärt-kärlsjukdom med nästan 50 procent? Eller att spenat skyddar dina ögon från åldersförändringar?
Supermat är en handbok i hur du genom att äta rätt kan hjälpa kroppen att motverka sjukdomar och fördröja åldrandet. 18 olika födoämnen redogör Helena Nyblom för och varje kapitel innehåller några enkla recept. Något som är bra med boken är att varje födoämne har fått en liten lista på hur man enkelt ska klara av att äta rekommenderad dagsranson. Helena Nyblom rekommenderar till exempel att man ska äta två matskedar krossade linfrön om dagen (det täcker ditt dagliga behov av omega-3 fettsyran ALA). Och hennes exempel för att klara det är att strö krossade linfrön på gröten, ha krossade linfrön i smoothie eller yoghurt och att använda krossade linfrön när man bakar.
En liten men ack så superintressant bok. Den här kommer jag bläddra i många gånger.