Vitlök, apelsin, citron och ingefära är livsmedel som sägs hjälpa kroppen mot bland annat förkylning.
En sallad som ska vara bra i influensatider är Dr Ehdins dundersallad ur Sannas matbok (Forum förlag). Våga prova, för den är god!
Till åtta portioner:
½ vitkålshuvud
2 morötter
1 stor lök, gul eller röd
250 gram spenat, färsk eller fryst
1 dl hasselnötter, rostade och
hackade
Citronsaft från 1 citron
Dressing:
4 vitlöksklyftor
1 ½ dl olivolja
1 ägg
1 tsk havssalt
1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
¼ tsk cayennepeppar
Strimla vitkålen fint. Riv morötterna med löken. Blanda allt med tinad och urkramad spenat och nötter. Pressa citronsaft över.
Gör dressingen genom att pressa vitlöksklyftorna och blanda med lite av olivoljan. Knäck i ett ägg och mixa eller rör medan du tillsätter resterande olivolja lite i taget. Det ska bli en majonnäsliknande röra. Tillsätt kryddorna och rör samman. Häll dressingen över grönsakerna. Täck över och låt stå svalt. Salladen blir saftigare när den fått stå till sig ett dygn. Den håller fyra dagar i kylskåp.