En av de mest läsvärda böckerna om förhållandena på den svenska arbetsmarknaden har kommit ut i uppfräschat skick.
Christer Lundh använder sig av ett mycket jordnära och praktiskt teoretiskt perspektiv. Hans grundläggande antagande är att den ekonomiska förändringen är en viktig förutsättning för den institutionella. Den institutionella förändringen sker med en viss eftersläpning och följer övergången mellan produktionens olika tekniska och organisatoriska system.
Mot den här bakgrunden beskriver han hur överenskommelser om löner och övriga anställningsvillkor har vuxit fram utifrån arbetsplatserna. Först mellan enskilda arbetsgivare och grupper av arbetare för att så småningom utmynna i dagens centrala avtalsförhandlingar, där utvecklingen sedan ett par decennier tillbaka går mot decentralisering.
För den fackligt förtroendevalde kan den ena avtalsrörelsen förefalla den andra lik. Den här texten demonstrerar övertygande att arbetsmarknaden och dess regelverk är inne i en dynamisk förändring - oavsett vilket block som bildar regering i höst. Reglerna avgörs nämligen i grunden inte i riksdagens plenisal, utan i produktionen, ute i företagen. Och där spelar de förtroendevalda en stor roll. Här kan man orientera sig åt vilket håll utvecklingen går och hur man kan påverka den.