Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Spelets regler. Institutioner och lönebildning på den svenska arbetsmarknaden 1850 - 2010.

SNS Förlag
Åsa Frisk, Lars Sköld Publicerad

 En av de mest läsvärda böckerna om förhållandena på den svenska arbetsmarknaden har kommit ut i uppfräschat skick.

Christer Lundh använder sig av ett mycket jordnära och praktiskt teoretiskt perspektiv. Hans grundläggande antagande är att den ekonomiska förändringen är en viktig förutsättning för den institutionella. Den institutionella förändringen sker med en viss eftersläpning och följer övergången mellan produktionens olika tekniska och organisatoriska system.

Mot den här bakgrunden beskriver han hur överenskommelser om löner och övriga anställningsvillkor har vuxit fram utifrån arbetsplatserna. Först mellan enskilda arbetsgivare och grupper av arbetare för att så småningom utmynna i dagens centrala avtalsförhandlingar, där utvecklingen sedan ett par decennier tillbaka går mot decentralisering.

För den fackligt förtroendevalde kan den ena avtalsrörelsen förefalla den andra lik. Den här texten demonstrerar övertygande att arbetsmarknaden och dess regelverk är inne i en dynamisk förändring - oavsett vilket block som bildar regering i höst. Reglerna avgörs nämligen i grunden inte i riksdagens plenisal, utan i produktionen, ute i företagen. Och där spelar de förtroendevalda en stor roll. Här kan man orientera sig åt vilket håll utvecklingen går och hur man kan påverka den.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.