Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Social rensning för hela slanten

De attraktiva innerområdena i storstäderna liknar alltmer reservat för den vita, välutbildade medelklassen. Marknadshyror blir det slutgiltiga draget för att hålla fattiglapparna borta.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

För den som har pengar i plånboken är det inga problem att skaffa sig en lägenhet i innerstaden. Det är bara att köpa. I centrala Stockholm finns i dag fler bostadsrätter än hyresrätter. För den som varken har förmögenhet eller hög lön är det svårare, men chansen finns trots allt.

Men införs det system med så kallad efterfrågestyrd hyressättning som snart kommer att föreslås i en statlig utredning blir det garanterat omöjligt. Visserligen skulle hyran i attraktiva områden få höjas med som mest fem procent per år, men på fem år kan det innebära hyreshöjningar på runt 28 procent.

- Många kan bli tvungna att flytta om det här blir verklighet, konstaterar Hyresgästsföreningens Barbro Engman.

Den nya formen av hyressättning skulle göra innerstäderna allt mer lika gated communities, välbevakade områden för dem som har råd att betala. Fattiga göre sig icke besvär, kunde det stå på grindskylten.

På så vis förstärker man den rådande ordningen. Låginkomsttagare får hålla sig i förorterna, och ungdomar bo kvar hemma hos mamma och pappa.

Desto mer märkligt som ett av målen för regeringens storstadspolitik är att "bryta den sociala, etniska och diskriminerande segregationen i storstadsregionerna och att verka för jämlika och jämställda levnadsvillkor för storstädernas invånare".

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.