Här är lite tips hur du bäst förvarar frukt och grönsaker:
- Tomat är känslig för kyla. Bör ligga i rumstemperatur.
- Frukt och bär kan lagras i frys i ett år eller mer. Frukt och bär kan frysas med lite socker eller sockerlag. Grönsaker ska förvällas innan infrysning.
- Gurka är känslig för både höga och låga temperaturer.
- Paprika är känslig för stötar.
- Sallad, grönkål och kronärtskocka förvaras i tät förpackning med några droppar vatten.
- Ananas bör ligga på mjukt underlag för att inte få tryckskador av sin egen tyngd.
- Aubergine och basilika kan få kylskador vid förvaring under 8 grader C.
- Rädisor, rödbetor och gulbetor mår bäst av att blasten tas bort. Vatten och näring tas annars från roten. Spara några centimeter av blasten så att inte roten skadas.
- Frys in frukt du inte hinner äta, perfekt till smoothies.
- Ägg har tre veckors bäst före datum men håller mycket längre om de förvaras i kylen både i butiken och hemma.
- Nötter och frön ska nästan alltid förvaras i kylskåp. Pekannötter och valnötter behöver bara förvaras i kylskåp om de är skalade.
Källa: Konsumentföreningen Stockholm
Fakta
Läcker springformen när du gör paj? Täck in underdelen i folie. Då minskar risken att vätska rinner ut i ugnen och bränns vid.
Kokt kall potatis drygar ut pajen. Ett lager skivad kokt potatis i botten gör pajen matigare och drygare utan att påverka smaken.