Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Rester är också mat

Att ta till vara sina matrester ligger i tiden och i Kollegas tävling där vi efterfrågade tips om matrester fick vi många svar. Vissa ser det som en sport att försöka variera sina rester till nya favoriträtter.
Åsa Frisk Publicerad

Frysen verkar vara restvännernas bästa kamrat då i princip det mesta går att frysa. Det mest populära var att ha någon form av pyttlåda i frysen och göra en varierad pytt-i-panna när lådan i frysen är full. Något som framgick av era tävlingssvar var också att det är viktigt med etiketter när man fryser. Annars kan fryst äppelkaka med vaniljsås värmas upp i mikron i tron att det är kokt torsk med äggsås. Ytterligare ett roligt tips var att byta rester med varandra för att få lite variation.

Extra stort grattis till Torsten Ekke Nielsen, Rong Zhou Lundgren och Mariann Stein för era bidrag till tävlingen. En kökspryl kommer med posten.

Här är några utvalda tips från er läsare:

Så mycket mer än fläskstek

Hittade en "överårig" fläskstek längst nere i frysen. Lagade till den. Åt den men med resterna som blev över gjorde jag så här:

Förrätt:
Sallad
Det var en lite torr plocksallad som fräschades upp i vatten.
1-2 dl lättyoghurt vispas upp med lite socker som blir dressing. (det går med gräddfil eller crème fraiche också)
Nu har vi en fin "Salata a la smetana".

Huvudrätt:
3 skivor fläskstek. Tre skivor tomat på varje (kan även vara paprika) och en skiva ost. Värms under lock i stekpanna.
Därtill resterna av potatis och övriga grönsaker blandat med lite förstekt lök. Stekt som det är eller släng i ett par ägg och gör en spansk omelett. (tortilla gallega).
Finns inlagd gurka eller liknande blir det bra att ha till.
Voilà! "Maiale a la napolitana con patate a la spagniola".
Alltihop nersköljt med ett gott glas spansk Tempranillo. (Rödvin)

Efterrätt:
En apelsin eller en annan frukt.
Till kaffet;
En kex med en ostbit. Gammal Brie som dottern ratade. Den är gudomlig och kryper själv upp på kexet.
Titta, det blev en trerätters idag igen!

//Ekke


Fyll Crepés  med resterna.
Stek tunnpannkakor. Fräs potatis och köttrester tillsammans med lite extra lök, och ev lite djupfrysta grönsaker. Krydda lite extra - kanske curry eller wok-krydda - pudra över lite mjöl och häll på en aning vatten och lite creme fraiche så att det blir en stuvning. Klicka ett par skedar stuvning på varje pannkaka och rulla ihop. Lägg rullarna i ugnsfast form och riv lite ost över och gratinera i ugn tills osten smält. Servera med grönsallad och tomat.

Omelett.
Blanda till omelettsmet. Gör en egen 2-äggsomelett till varje vuxen person, en 3-äggsomelett kan delas mellan två barn! - Alltså - ägg, lite salt och peppar, och så mycket vatten per ägg som ryms i den ena halvan av det knäckta ägget. Här kan man låta bli att göra stuvning, utan istället fördela de uppfrästa resterna ovanpå omeletterna i stekpannan innan de ännu stelnat helt på ovansidan. Har man intetsägande rester kan man klippa ner några skivor salami och lägga på några tunna skivor tomat, samt riven ost. Vik omeletten dubbel i stekpannan och låt den glida över på en tallrik. Servera med grönsallad

Restlåda
Ytterligare en variant på samma tema - men enklare eftersom den sköter sig själv i ugnen och man slipper stå vid spisen. Smöra en ugnsfast form och fördela resterna i den. Lägg potatis, ris eller spaghetti i bottnen, och fördela köttrester ovanpå, lägg ett lager frysta grönsaker överst och pudra lite örtsalt på dem. Vispa ihop ett antal ägg (man får bedöma hur många som går åt beroende på hur stor form man har. Det skall vara så mycket att det nästan kommer att täcka grönsakerna överst) med lite salt, peppar, och antingen  vatten+creme fraich eller såsrester i så stor mängd att det motsvarar ungefär halva volymen av de knäckta äggen. Häll äggsmeten över resterna i formen och strö riven ost överst. Grädda i 175 grader tills all äggsmet har stelnat. Om man tar ut formen och skakar den lite så ser man om äggsmeten stelnat överallt. Servera med grönsallad och ev inlagd gurka eller annan variant av pickles.

Varma mackor
Skär alla rester i små bitar - även kokt potatis, tillsätt gärna lite extra lök eller purjolök och fräs i stekpanna. Gör en relativt kryddstark och fast stuvning på resterna. Lägg ut brödskivor på en plåt med bakplåtspapper på. Fördela stuvningen på brödskivorna. Lägg en eller ett par tunna tomatskivor överst, och täck sedan med hyvlade ostskivor. Gratinera i ugn i 225 grader i ca 10 minuter. Servera med grönsallad.

Sillbullar
Kör alla resterna tillsammans med extra kokt potatis, ett par tre bitar inlagd sill, och ett ägg i matberedaren tills det är omöjligt för ett kräset barn att säkert identifiera enstaka avskydda ingredienser. :-) Forma bullar av smeten - vänd dem i rågmjöl och stek i stekpanna på bägge sidor. Servera med vitkålssallad och lingonsylt.

//SilvaD

Olika potatisrätter
Överbliven kokt potatis - skär i strimlor (som pommes frites), stek i stekpanna  - till hamburgare, tacos   

Pytt i panna - utgå från kall kokt  färskpotatis, lök, falukorv, annan korv, kassler, stekrester.
Pytt i Panna med ris, purjo, lök, kassler, falukorv, morötter.

Köttfärssås kan användas på varm smörgås med tomat och ost.

Potatis, rökt skinka/kassler/korv i stekpanna + äggstanning  - i stekpanna

Potatismos - gör potatisplättar, (potatismos gjort på potatis inte pulver)  

Potatismos och kassler/rökt skinka + sås typ "cafe de paris" + lite riven god ost - gratinera,    

Potatismos och köttfärssås + riven ost - gratinera

Varm smörgås med varmkorv, banan, ost - gratinera.  

Pannkakor - fyll med köttfärssås, champinjossås, eller röra av keso + lök + falukorv/kassler - gratinera

Ost - ostpaj på keso (lökkeso) + purjo och diverse ostrester (ost kan sparas i frys och sedan kör man sönder den i food processor)

Grädde (gärna lite sur) och gräddfil som blivit lite gammal använder jag när jag gör sockerkaka, blir jättebra

Grädde som håller på att bli gammal men ännu inte är det - gör glass.

//Birgit Hansen


Spagettirester
Ca 250 g kokt spagetti
Till det gör jag en stuvning med:
100g bacon
1 burk tonfisk, 200 g
1 gul lök
½ dl persilja
3 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 ½ dl grädde
1 ägg.

Tillbehör:
2 skivade tomater
1-2 dl riven ost.

Fräs bacon, tillsätt tonfisk, hackad lök och persilja. Fräs tills löken är genomskinlig.
Strö över mjölet och späd med mjölk o grädde. Låt koka 3-5 min, dra av från värmen.
Smaka av med salt och peppar. Rör i ägget.
Lägg spagettin i en smord form. Häll på stuvningen. Lägg över de skivade tomaterna och strö över osten.
Gratinera i ugn 250 grader ca 15 min.

//Cecilia Roos


Soppa
Stek upphackad lök, uppskuren vitlök, strimlad paprika och vad som helst som finns att steka i margarin, olivolja eller solrosolja, beroende på vilken smak man vill eller inte vill ge.  Vill man ha en kryddig smak kan man samtidigt strö på en tsk paprikapulver och en 1/2 dl vatten och låta det sjuda tills vattnet har avdunstat.

Innan det stekta har blivit brunt/svart häller man i 1 liter vatten och 2 buljongtärningar.  Sedan fyller man på med nåt mättande:  1 dl linser, lika mkt ris, potatisar och andra rotfrukter, 1 dl pasta, vad som helst som ska koka i vatten.  Har man såna rester i kylen är det bara att tömma burkarna därifrån.  När allt är färdigkokt är det dags för "det exotiska" - in med skalade räkor eller kryddiga korvslantar eller fisk eller köttbitar.  För de tillfällen då det är tomt i skåpen kan man hälla ett uppblandat ägg i soppgrytan under uppvispning när soppan är klar.  Ägget ger lite till av mättnadskänsla.  Men soppan får inte koka efter att ägget lagts i, för då skär det sig.  Till sist kan man också hälla i en burk bönor, majs och krossade tomater.  När soppan är upphälld i skålarna kan det passa med riven ost och en klick creme fraiche eller en msk grädde.  Och glöm inte:  soppresterna från idag kan bli basen till morgondagens middag!
Tips:  Denna soppa är bra att laga strax innan man ska tömma och rengöra kylen.

//Joanne Hurman


Korv och kött
Vad är bättre än kokt kall potatis som steks tillsammans med fläsk/skinka och ägg till frukost?

Korvsoppa med kött - och fläskkorv som vi kokade i förrgår äter vi till frukost idag så att alla håller sig mätta.

Då vi steker köttfärs till exempelvis Tacos så steker vi ca 1,5 Kg köttfärs.
Vi smaksätter inte allt med tacokryddan utan en del kan användas nästa dag i en god köttfärssoppa.

Samma gäller kalops som bara blir bättre ju större antal portioner man kokar, och smaken den bara mognar till det bättre.

Får jag ris över så steker jag i en wokpanna 4 ägg som jag rör om.
Tillsätter sedan riset och rör om + massor av räkor + vitt vin + koriander+ basilika+ lite chili.

//Bo-Lennart Uusitalo


Mat för mikron
För en lagom portion ( men den går att utöka )
1 dl kokta grönsaker, ärtor och majs
1-1,5 dl kokt ris
1-2 skivor stekt bacon, klippt i bitar
Bearnaisessås
Ost
Blanda grönsakerna med riset och baconet, bred på bearnaissesåsen
Avsluta med några skivor alt. riven ost
Värm i mikron, ca 1,5 min, beroende på mängd
eller i vanlig ugn, 225 grader, 10-15 min.
Man kan servera med bröd och sallad för en komplett måltid.

//Ingela Gustafsson


Omelett
En omelett är busenkel att göra, är GI-vänlig och kan varieras i det oändliga med goda rester. En enkel portion som är perfekt till matlådan gör jag i en mikrosäker matlåda. Jag knäcker 2 ägg, kryddar med favortikryddorna, lägger i fyllning, t.ex. strimlade grönsaker, och strör över lite riven ost. Därefter mikras omeletten på 3/4-effekt i ca 3 minuter tills den har stelnat. På med locket och jag har en smarrig lunch på några minuter, utan onödig disk!

Om jag gör den till flera blir spisen mer prakiskt. Här är recept:
2 portioner
4 ägg
4 msk vatten (alt. mjölk eller grädde)
1 tsk salt och peppar

Vispa ägg, vatten, salt och peppar lätt i en bunke med en visp eller gaffel. Lägg i valfri fyllning, en handfull cirka 100 gram. Här är några exempel som blir gott:
grönsaksmix, t.ex. ärtor och morötter
skivad paprika, majs...
stekt svamp, t.ex. champinjoner
färdig kyckling
bacon
stekt köttfärs
korv i bitar/stimlor
skinka i strimlor
tonfisk
skalade räkor
lax
ost, riven eller tärnad
smaksatt keso, t.ex "fetaost och oliver"

Grädda omeletten genom att steka den på medelvärme eller något lägre (den ska inte bli bränd). Skaka pannan någon gång då och då så den lösa äggsmeten rinner ner. När kanten på omeletten börjar se klar ut kan man lyfta lite på den med en stekspade så att lös äggsmet i mitten rinner ner.
När äggsmeten stelnat är omeletten klar (det brukar ta ca 5-10 minuter). Strö gärna på riven ost, vik den dubbelt och lägg den på en tallrik. Servera rykande het och gärna med en krispig grönsallad brevid. Mums!

//Anna H

Rester från grillkvällen
Ofta när vi grillar blir det kött över. Jag vill dela med mig ett recept för överblivna rester från grillkvällen.

Pasta med grillat kött
Valfri pasta gärna tagliatelle
Grillrester
Grädde eller matlagningsgrädde
Svamp om ni har hemma
Paprika eller t ex morotsstavar
Gul lök eller annan lök
ev oliver
vitlök,soja ,salt och peppar

Strimla köttet
Stek svamp och  grönsaker
Lägg allt i en kastrull
Häll över grädde och köttfond
krydda efter önskemål
Servera med pasta.

//Ann-Sofie


Övermogen banan i gröt
Jag gör alltid så att när jag gör sallad så rensar jag alltid lök och det som inte används lägger jag i en påse i kylen och sedan när jag får rester på kött, kyckling, korv, potatis så slänger jag ihop allt vad jag har och gör en "pytt av det", jättegott!!

När jag köper banan så blir de alltid så bruna och mjuka och då gör jag som så att jag delar den och slänger i grytan med havregrynsgröt på morgonen, jättegott!!

//Karolina Petrovic


Krämig mikrogratäng med rester
Godaste gratängen gör jag på färdigkokt pasta, ris eller potatis (som har en tendens att bli över varje dag).
Gratängen "piffar" jag upp med kött, fisk och/eller grönsaksrester - gårdagens falukorv, köttbullar, lax eller majs & ärtor blir mums!
Den är älskad favorit här hemma: snabbt, minimalt med disk, varieras i det oändliga och framför allt gott och smakrikt!
Om jag gör en liten sats (ca 3 portioner) är mikron bästa hjälpredan; snabbt och miljövänligt! En större form ryms inte i mikron, men då funkar ugnen bra.

Rör ihop 3 dl mjölk med 3 ägg. Krydda med valfri krydda, tex paprika och vitlökssalt.
Fördela ca 5 dl pasta, ris eller tärnad potatis i en mikrosäker form.
Har du kött, fisk eller grönsakrester? 1-2 dl blir perfekt komplement i gratängen. Skiva lägg i gratängen. Häll över mjölk- och äggblandningen i formen.
Riv eller hyvla 1 dl ost över gratängen.

Mikra på 3/4-dels effekt i ca 8-10 min tills äggstanningen stelnat.

//Rune Hammarberg


Kyckling, bröd, övermogen banan
Rester av grillad kyckling till en god matlåda:

Rensa kycklingen och finfördela.
Blanda ihop kycklingen, gräddfil, majonnäs, curry, aromat och hackat grönt äpple. Smaka av och tillsätt salt eller peppar om det behövs., .
Lägg allt i mjukt tunnbröd samt strimlade rödlök, sallad och rulla ihop.

Gammalt vitt bröd (korvbröd, brödskivor, baguette) blir till en god söndags brunch.
Tina djupfryst spenat och stek den snabbt i stekpanna med lite smör. Salta och peppra. Smörj en bakform. Täck form botten med brödskivor (ca 2cm tjock).
Lägg på smulad fårost (mozzarella, feta, mm) och  sedan spenaten.Täck formen med vitt bröd och smöra bröd på topp sidan.
Vispa ihop ägg och mjölk (1dl mjölk i 2st ägg). Tillsätt salt och peppar. Häll ägg blandningen i bakformen. Tticka och pressa bröd med en gaffel och täck bakformen med plastfolje.   Lägg formen kylskåpet för minst 1 tim eller övernatten. Grädda i ugn 175C i ca 1 tim.

Övermogna bananer till en läcker efterätt 
Dela bananer i halvor och stek dem i en het stekpanna med lite smör i.
Strö på valnötter och russin samt flytande honung. Citronmellis som dekoration, Severa stekta bananer och vaniljglass.   

 //Rong Zhou Lundgren


Latmajas läckra pizza, 2 port
Rester i kylen är perfekt till en smarrig pizza! Perfekt tillfälle att ta tillvara små (nästan) bortglömda ostbitar, oliver eller kryddörter. Gott och skonsamt för plånbok och miljön - till minimal arbetsinsats - när det mesta redan är tillagat!

Ta 4 skivor bröd (gammalt och torrt funkar perfekt)!
Bred 1 msk tomat-, taco- pesto eller ketchupsås på varje bröd. 
Ta det som finns hemma och det som frestar!

Ta tillvara på rester för att komponera varje familjemedlems eller middagsgäst favoritpizza!
Pizza med gårdagens köttfärssås, bacon, tomatskivor och riven ost är återkommande hos oss!
Tips: om hårdost saknas i kylen: det blir minst lika smarrigt med feta-, färs-, blåmögel- eller keso på!
Strö över favoritkryddan och gratinera mitt i ugnen i 200 grader, ca 10 min.
Servera gärna med en grön- eller vitkålsallad till. En vitkålssallad "gottar" ju till sig och blir ännu godare dagen efter. Perfekt med andra ord till morgondagens lunch! :)

//Anna Hammarberg


Potatismosburgare
Oftast blir det en liten kladd potatismos över efter middagen, denna sparar jag i en burk i frysen. När det blivit tillräckligt många "kladdar" tar jag fram moset och blandar det med vad som för övrigt finns i kylen, t ex:  bacon, sprödstekt i bitar, stark grillkorv i små bitar, hackad gul lök eller tunt skivad purjolök samt gärna någon grönsak t.ex. gröna ärter. Detta binds sen tillsammans med 1 eller 2 st äggulor. Krydda gärna lite extra m salt o svartpeppar el någon örtkrydda. Gör en rulle som läggs i smörgåspapper och får ligga några timmar eller över natten i kylskåpet. Ta fram rullen och skär den i skivor som paneras i ströbröd. Ägg till paneringen behövs ej. Sen steker man helt enkelt "biffarna" i smör eller margarin. Det blir jättegott.

 //Mariann Stein


3 tips för överblivet ris 
Ta riset, minst 3 dl, häll upp i smord ugnsform
Häll över en stuvning av bacon-purjolök, äggstanning.
Ha på lite riven ost
Gratinera i 175 grader i ca 15 minuter.

Töm färska paprikor, 1-2 per person, förväll dem i lättsaltat vatten. Fyll dem med köttfärs samt det kokta överblivna riset, lägg på riven ost. Gratinera i ca 10 minuter.

Frys  in riset och använd till en annan gång till en god sallad. Jag brukar göra en kycklingsallad blandad med ris som serveras i pitabröd.  

//Maria Andersson

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.