Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Regeringsmakten i Sverige. Ett experiment i parlamentarism 1917 - 2009.

SNS Förlag
Lars Sköld Publicerad 17 september 2010, kl 12:26

 Regeringsmakt och demokrati kan utövas på flera olika sätt. Ett är det amerikanska med en stark verkställande makt (presidenten) vars inflytande balanseras av den lagstiftande Kongressen och den över konstitutionen vakande Högsta Domstolen. I Västeuropa, inklusive Sverige, har vi fördragit parlamentarismen, d v s regeringsmakten utövas av det eller de partier i parlamentet som antingen är i majoritet eller i varje fall tolereras av resten av folkförsamlingen.

I Sverige förenades strävan efter parlamentarism med kampen för demokrati. Gustaf V tvingades 1917 att ge efter för kraven att regeringen skulle vara en utlöpare av riksdagens makt och inte en samling ämbetsmän underställda kungen.

Trots att flera förändringar i regeringsformen har genomförts sedan dess har ingen av dem rört regler för hur parlamentarismen ska utövas. Den har fått utvecklas mer eller mindre fritt under politiskt ansvar.

Den här studien riktar in sig på hur parlamentarismen utvecklar sig i dagens Sverige. Två saker har stått i centrum för den allmänna debatten, hur riksdagens makt har utvecklats i förhållande till regeringen och statsministerns inflytande i regeringen i förhållande till de övriga statsråden. Det är när statsministern blir mycket dominerande som man brukar tala om statsministerämbetets presidentialisering. Termen dök upp under den senare delen av Göran Perssons period som statsminister.

Och visst, som en del andra statsvetenskapliga undersökningar också har kommit fram till sker det en maktförskjutning. Riksdagen förlorar makt till regeringen och inom regeringen blir statsministern allt mera dominerande. Men forskarna bakom den här rapporten tycker ändå att det parlamentariska experimentet har fallit väl ut. Dock måste den beskrivna utvecklingen hållas under uppsikt. Annars riskerar det parlamentariska styrelsesättet att urlakas.

Lars Sköld

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.