Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Patologisk verklighetsflykt

Skulle man inte kunna klassa ohyggligt skev verklighetsuppfattning som en sjukdom? Då kanske vi äntligen skulle kunna få ett sjukförsäkringssystem som fungerar.
Johanna Rovira Publicerad
Johanna Rovira kommenterar

Då och då förbluffas jag över att vissa välavlönade och friska är så okunniga och har så taskig inlevelseförmåga att de inte kan föreställa sig hur sämre lottade har det. Hör bekanta kläcka ur sig de mest bisarra påstående om att folk frivilligt är sjukskrivna, arbetslösa eller underbetalda. De visar ingen som helst förståelse för dem som ligger sömnlösa av oro över att räntorna höjs, att barnen måste ha nya skor och att man är sjuk för länge så att man tvingas säga upp sig från sitt hyfsade jobb för att söka arbeten som bara existerar i politikernas fantasi.

Jag försöker intala mig att dessa ignoranta är ovetande utan förskyllan - på grund av partiellt tunnelseende lyckas de missa artiklar om ökade orättvisor och sålla bort obehagliga fakta. De saknar kanske vänner vars största problem inte handlar om att välja mellan utlandssemestrar och närproducerad ekologisk mat, utan om att prioritera nödvändig medicin framför att hålla kronofogden från porten?

Men av politikerna borde man kunna kräva lite bättre verklighetsförankring.

Det torde vid det här laget vara uppenbart att alliansens bild av horderna simulanter som missbrukat sjukförsäkringen på pin kiv var fel. Den bilden säger mer om politikernas egen moral än om verkligheten.

I verkligheten har hälften av dem som utförsäkrats bedömts vara alldeles för sjuka för att arbeta och kommit tillbaka in i sjukförsäkringen. Det innebär inte att den andra hälften är frisk nog att jobba - på DN debatt skrev bland andra socialförsäkringsminister Ulf Kristersson att "de påbörjar en mödosam resa allt närmare arbetsmarknaden". Vad händer när de kommer fram? Vem kommer att anställa dem i dagens produktionsinriktade samhälle med allt tajtare organisationer och högre vinstkrav?

Kristersson & co medger i artikeln att allt inte är tipp topp med alliansens sjukförsäkringsreform. Det är ingen pudel, inte ens en småväxt dvärghamster, möjligen en på pudelblod välmående fästing.  En futtig tröst för de påstådda fuskarna - de som haft det dåliga omdömet att gå och bli sjuka.

Återvändarna, de som med viljans kraft inte lyckats övervinna sin obotliga sjukdom, utan bollats tillbaka in i sjukförsäkringen, blir nollklassade. De har alltså inte ett öre i sjukpenning utan tvingas förlita sig på släktingar och slutligen, när inget annat står till buds och varje tänkbar tillgång är avyttrad - socialen.

Nu föreslår Kristersson&co att de istället för socialbidrag ska få leva livet på 223 kronor om dagen. Själv får socialförsäkringsministern 5 600 per dag.

Men så är han ju frisk också.

Om man inte klassar ruggigt taskig verklighetsuppfattning som en sjukdom, vill säga.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.