Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

På lägenhetsmarknaden är mäklaren kung

Att köpa lägenhet är ungefär som att ta en nattlig promenad i något av Rio de Janeiros slumområden med fickorna fulla av pengar. Även om man överlever lär man bli skinnad in på bara kroppen.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

En bekant till mig hamnade i trångmål och var tvungen att ordna ny bostad snabbt. Ganska omgående hittade han en lägenhet han gillade. Utgångspris: 1 095 000 kronor. Inte direkt gratis, men överkomligt för min bekant.

Det visade sig ganska snart att de bara var två som var ute efter lägenheten, och när konkurrenten hoppade av vid 1,5 miljoner kändes det som att saken var klar. Då meddelade mäklaren att ytterligare en spekulant plötsligt hade gett sig in i leken. Vad göra? Min bekant, som var i akut behov av någonstans att bo, var tvungen att bestämma sig illa kvickt. För 1,7 miljoner, 55 procent över utgångspriset, fick han en hyfsat trevlig tvåa i förorten.

Det här är ingen ovanlig situation. Köparen sitter i rävsaxen och betänketid är inte att tala om. Det är nu eller aldrig som gäller, och möjligheten att kontrollera de andra budens existens är lika med noll.

Mäklarna ska visserligen arbeta efter "god mäklarsed", men har samtidigt allt att tjäna på att lägenheten säljs för så högt pris som möjligt.

Inte att undra på att klagomålen på fastighetsmäklarna blir fler. I fjol ökade antalet anmälningar till Fastighetsmäklarnämnden med 36 procent. Men fortfarande är det ytterst få mäklare som förlorar licensen eller blir varnade.

Slutsatsen måste bli att det är dags för skärpta regler. Köparna ska givetvis kunna kontrollera att budgivningen går rätt till. Annars är risken överhängande att de står med byxorna nere efter avslutat köp.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.