Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Nyttiga fetter påverkar hälsan

Fett är inget man ska utesluta i sin kost. Men däremot ska man försöka äta så nyttiga fetter som möjligt.
Åsa Frisk Publicerad

Exempel på bra fetter är flytande margarin, olivolja, rapsolja, solrosolja, mandelolja, linfröolja, nötter och frön. Det finns också bra fetter i fisk (speciellt fet fisk), avokado, skaldjur, oliver och kyckling. Tänk på att även om oliv- och rapsolja innehåller nyttigt fett kan vi inte äta obegränsat av det. De består av 100 procent fett och smör, fast margarin och flytande margarin består av 80 procent fett.

Här är ett bra recept ur boken Nyttiga fetter från Semic bokförlag för 4 personer.

  • Lax- och majspasta
  • 400 g skinnfri laxfilé
    (helst Kravmärkt)
  • 200 g fryst bladspenat
  • 1 liten purjolök eller
  • 3-4 salladslökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Flytande margarin att steka i
  • 2 dl Kelda laga lätt eller liknande
  • 4 dl majskorn
  • 1 hönsbuljongtärning
  • Pasta att servera till

Skär laxen i kuber. Lägg ner laxen i lättsaltad kokande vatten. Använd gärna en vid och låg kastrull, fisken får bättre plats då. Låt laxen sjuda i 4-5 minuter. Slå av vattnet. Tina bladspenaten i en kastrull. Låt det mesta av vätskan koka bort. Skär purjolöken eller salladslöken i fina ringar och pressa vitlöken. Fräs purjolök och vitlök i margarin i en stekpanna. Var försiktig så att purjolöken inte bränner vid. Tillsätt Lagalätt, majs och buljongtärning. Låt pastasåsen småputtra i 5 minuter. Tillsätt lax och bladspenat. Rör försiktigt så att laxen inte går sönder. Servera med kokt pasta.

         

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.