Exempel på bra fetter är flytande margarin, olivolja, rapsolja, solrosolja, mandelolja, linfröolja, nötter och frön. Det finns också bra fetter i fisk (speciellt fet fisk), avokado, skaldjur, oliver och kyckling. Tänk på att även om oliv- och rapsolja innehåller nyttigt fett kan vi inte äta obegränsat av det. De består av 100 procent fett och smör, fast margarin och flytande margarin består av 80 procent fett.
Här är ett bra recept ur boken Nyttiga fetter från Semic bokförlag för 4 personer.
- Lax- och majspasta
- 400 g skinnfri laxfilé
(helst Kravmärkt)
- 200 g fryst bladspenat
- 1 liten purjolök eller
- 3-4 salladslökar
- 2 vitlöksklyftor
- Flytande margarin att steka i
- 2 dl Kelda laga lätt eller liknande
- 4 dl majskorn
- 1 hönsbuljongtärning
- Pasta att servera till
Skär laxen i kuber. Lägg ner laxen i lättsaltad kokande vatten. Använd gärna en vid och låg kastrull, fisken får bättre plats då. Låt laxen sjuda i 4-5 minuter. Slå av vattnet. Tina bladspenaten i en kastrull. Låt det mesta av vätskan koka bort. Skär purjolöken eller salladslöken i fina ringar och pressa vitlöken. Fräs purjolök och vitlök i margarin i en stekpanna. Var försiktig så att purjolöken inte bränner vid. Tillsätt Lagalätt, majs och buljongtärning. Låt pastasåsen småputtra i 5 minuter. Tillsätt lax och bladspenat. Rör försiktigt så att laxen inte går sönder. Servera med kokt pasta.