Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Lavalutredaren offrar konkurrens på lika villkor

Lavalutredaren Claes Stråth är tydlig med att lika lön för lika arbete inte kommer att gälla i Sverige, om hans förslag till lagändringar antas av riksdagen.
Björn Öijer Publicerad 14 december 2008, kl 19:36

Låglönekonkurrens kommer att gynna gästande företag, som bara behöver betala sina utstationerade anställda minimilöner jämfört med de löner som utgår enligt dagens kollektivavtal. Denna priskonkurrens kommer att leda till att fler utländska företag tar tillfälliga uppdrag i Sverige, inte minst inom tjänstesektorn, resonerar Claes Stråth i utredningen.

Detta anses vara bra för den fria rörligheten över gränserna. Därmed blir precis som i EG-domstolens Lavaldom för ett år sedan denna rörlighet för tjänster viktigare än fackets konflikträtt, som var ämnad att garantera utländska arbetare och tjänstemän samma villkor som värdlandets anställda. En upprörande orättvisa som riskerar att leda till lönedumpning på hela arbetsmarknaden.

Om riksdagen efter tre månaders remissarbete antar utredarens förslag är det upp till parterna att i branschavtal klara ut vilka minimilöner som ska gälla. Claes Stråth, tillika chef för Medlingsinstitutet, räknar med att de blir högre än nuvarande avtals så kallade lägstlöner. Forskning visar att sådan press uppåt slår ut arbetstillfällen.

Vad som får ingå i "den hårda kärnans" (utstationeringsdirektivet) minimilön tillhör ändå det bästa med utredningen. Grundlönen får byggas på med olika klossar. Det kan vara semestertillägg, OB-tillägg och övertidsersättning. Andra klossar är erfarenhet, kvalifikationer och kompetens. Det innebär att Svenskt Näringsliv varken fått gehör för lagstiftade minimilöner eller en enda enhetlig minilön för gästarbetare utan hänsyn till deras yrkeserfarenhet. Däremot är det tvärstopp för pensionspremier, trygghetsfonder eller andra försäkringar ovanpå lönen.

En annan fördel är att fack och arbetsgivare - inte staten - i kollektivavtal ska bestämma villkoren för gästande företag. Av det följer att avtalade villkor gäller även om de är bättre än lagens regler. Den svenska modellen rasar alltså inte ihop som ett korthus trots inskränkningarna i konflikträtten. Minimivillkoren ska inte heller av den utländske företagaren kunna spelas ut mot varandra. De förmånligaste villkoren inom såväl lön, semester, arbetstid och arbetsmiljö i tillämpliga branschavtal ska beaktas.

Utredaren föreslår att den gästande arbetsgivaren ska vara skyldig att visa upp papper på att företaget ämnar följa svenska minimivillkor eller redan tillämpar motsvarande villkor i hemlandet. Facket ska fortlöpande under de månader uppdraget pågår ha rätt att kontrollera att så ockå sker. Unionen har kraftigt protesterat mot denna så kallade bevisregel. Både TCO. LO och Saco har här allvarliga invändningar.

Facken undrar hur kontrollen ska kunna genomföras. Det gästande företaget kan visa upp ett papper för facket och ett annat för sina anställda. De senare vågar troligen inte berätta hur det verkligen förhåller sig. LO:s och TCO:s representanter i utredningens referensgrupp har hittills förgäves lobbat för ett bekräftelseavtal, där arbetsgivaren skulle förbinda sig att följa svenska minimivillkor och därmed ge facket möjlighet till insyn.

Bevisregeln ser ut att kunna bädda för nya Lavalblockader även efter ändringar i utstationeringslagen och mbl. Om facket har skälig misstanke att den utländske entreprenören inte håller sitt löfte ska Arbetsdomstolen slita tvisten. Det kan ta flera år. Då är entreprenaden sedan länge avslutad. För att sätta tryck i frågan måste facket alltså osäkra konfliktvapnet och tvinga AD till ett snabbt interimistiskt beslut. Konflikt är ju tillåten för att genomdriva minimivillkoren.

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.