Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Låt ungarna flumma!

Snart ska sjuåringar kunna få "betygsliknande" omdömen i skolan. Det är en bra metod för att sätta press på ungarna tidigt, men knappast vägen till en bättre skola. Nej, låt barnen slippa mätas och graderas så länge som möjligt.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Vad är det för fel på föräldrarna? Eller varför tror regeringen att det är något fel på föräldrarna?

Hur ska man annars tolka skälet till förslaget om betygsliknande omdömen för förstagluttare: Att många föräldrar vill ha tydligare information om sitt barns utveckling.

Vad är det för föräldrar man talar om? Känner de inte sina egna barn? Leker de inte med sina sjuåringar varje dag? Pratar de inte med dem?

Jag känner inga sådana föräldrar. En förälder, som inte lider av allvarliga psykiska och sociala problem, har vanligtvis stenkoll på sin sjuårings sociala, emotionella och kunskapsmässiga utveckling. Men uppenbarligen umgås jag och regeringen i olika kretsar.

Kanske skulle man ge föräldrarna betygsliknande omdömen i stället? Kassa föräldrar som inte lägger tid på sina sjuåringar ska givetvis få gå runt med dumstrut på huvudet. I vissa fall kombinerat med ett löneavdrag för bättre effekt. Sjysta föräldrar som ger ungarna något mer än prylar och magsår kan få stora guldstjärnor på jackorna.

Sjuåringarna kan man lämna i fred så länge. Låt dem flumma runt i den flumskola som utbildningsministern älskar att hata. Barn som har kul och mår bra lär sig massor med saker utan att fundera.

Tids nog tvingas de ändå uppleva kraven. Men låt dem slippa så länge som möjligt. Betygsliknande omdömen för sjuåringar är bara bra om man är ute efter att knäcka deras självkänsla och sortera in dem i fack så tidigt som möjligt.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.