Boken Ulrikas bästa GI-rätter går till Gunilla Westin från Piteå som brukar bjuda vänner på bufferätter.
- Det är alltid väldigt uppskattat, säger Gunilla.
Här kommer hennes bidrag till tävlingen.
Paj med fetaost, oliver och ruccula
- 3 dl vetemjöl
- 100 gram smör
- 2 msk creme fraiche
- ½ tsk salt
Fyllning
100 gram fetaost, 4-6 coctailtomater, 10-12 oliver, 1 knippe fräsk rucculasallad, 1 msk färsk timjan, salt och peppar, 2-3 ägg, 2 dl mellangrädde
Ugn 200 grader
Gör så här: Blanda alla ingredienser till degen, nyp ihop eller kör den i matberedare. Tumma ut pajdegen i en form och ställ kallt en stund innan gräddning.
Skär fetaosten i kuber, dela tomaterna, kärna oliverna och blanda alltsammans med ruccolasalladen. Krydda med timjan, salt och nymald peppar. Fördela fyllningen i pajskalet, vispa ägg och grädde och slå det över pajen. Grädda 20-30 minuter.
Blomkålssallad
- 500 gram riven färsk blomkål
- 75 gram tärnad västerbottenost
- 1/3 strimlad purjolök
Blanda och häll över 1 msk citronsaft, 1 msk vatten, 2 msk rapsolja. Smaksätt med örtsalt, curry och svartpeppar
Frisk äppelsallad
Blanda hackade äpplen, skivad bladselleri, strimlad purjolök, hackad paprika, grovhackad persilja. Häll över lika delar äppelcidervinäger, socker, vatten och olja.
Potatissallad
- 6-8 kokta tärnade potatisar
- 1/3 strimlad purjolök
- Hackad färsk dill
- 2 tärnade saltgurkor
- 1 tsk dijonsenap
- 3 dl gräddfil
- 1,5 dl lättyoghurd
- Salt och svartpeppar
Avokado sallad
3 skivade avokado
Lägg hackad rödlök ovanpå avokadon. Häll citronsaft, olja och salladskryddor över.
Rotfruktskaka
- 1,5 l strimlade rotsaker och andra grönsaker (t ex morot, potatis, palsternacka, kålrot, rödlök)
- Lite smör
- ½ dl buljong 3-4 dl västerbottenost
- Salt och svartpeppar
Fräs grönsakerna i matfett. Späd med buljong och rör ned riven ost. Krydda med salt och svartpeppar. Häll allt i en form och grädda i 170 grader ca 30 minuter.
Gunillas rabarberkaka
Spröd rabarber skurna i bitar
- 2 ägg
- 200 gram smält smör
- 2 dl socker
- 2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- Ev. 50 gram hackade nötter
Täck en rund stor form med rabarber och strö över socker och lite potatismjöl.
Blanda äggen, det smälta smöret, socker, mjöl. Rör någon minuter. Häll smeten i en form. Grädda 175 grader 40-45 minuter. Servera vaniljvisp till.
Tröstpriset, salladsbestick, går till Rose-Marie Strand i Skutskär. Hon tipsar om att crepes går att göra i förväg och frysa. Sen är det bara att ta fram och tina och fylla med till exempel räkor och hollandaisesås samt dill.