Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Lägg kål på knölen

Dags att dra fram grillen och röra ihop den klassiska potatissalladen. Prova att blanda med vitkål, mumsigt.
Åsa Frisk Publicerad

Potatissallad finns i en mängd varianter men jag har fastnat för Niklas Ekstedts "Potatissallad med vitkål och örter". För att den är god men också för att jag vet hur nyttigt vitkål är. Mycket C-  och A-vitamin, kalium och antioxidanter. Vitkål
är bra för immunförsvaret och bakteriedödande.

4 portioner

1 kg färskpotatis

½ vitkålshuvud

2 dl blandade örter: persilja,

dill, körvel och timjan

några salladsblad

2 schalottenlökar

1 dl olivolja

2 ½ msk balsamvinäger

1 msk kapris

1 dl yoghurt

salt och peppar

Koka potatis. Riv vitkål grovt
på rivjärn och blanda den med potatisen. Grovhacka örterna och rör ner i potatisen tillsammans med hackade salladsblad.

Sås: Strimla löken. Häll över olivolja, balsamvinäger, kapris, yoghurt och smaksätt med salt och peppar. Häll såsen över potatisen och blanda ihop.

Här är fler recept på potatissallader

Potatissallad med kapris och örter

Enkel sallad som passar till den grillade köttbiten.

600 g varm nykokt färskpotatis

10 cm purjolök

20 blad basilika

½ knippe bladpersilja

1 dl rostade pinjenötter

1 l blandad sallat

2-3 dl oliver av olika slag

2-3 msk kapris

Rivet skal från 1 citron

2-3 msk olivolja

Salt och peppar

Skär potatisen i bitar och skiva purjolöken tunt. Finhacka örterna och rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Blanda allt och smaka av med salt och peppar.

Citronpotatis

En enkel potatisrätt som passar till kryddiga korvar.

8-10 potatisar
olivolja till stekning

4 vitlöksklyftor

1 tsk finhackad färsk rosmarin
saften och rivet skal från 1 citron
salt och peppar
bladpersilja
2 dl oliver

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Stek den gyllenbrun i lite olivolja i en stekpanna. Finhacka vitlöken och rosmarinen och riv citronskalet och pressa ur saften. Blanda allt och smaka av med salt och peppar. Blanda ner hackad bladpersilja och oliver innan servering.

Fransk potatissallad

Koka några extra potatisar och använd till en sallad dagen efter.

6-8 kokta kalla potatisar

1 rödlök

4 msk cocktailkapris

2 msk repad färsk timjan (förslagsvis citrontimjan)

1 msk hackad bladpersilja

Dressing

1 msk rödvinsvinäger

2 tsk fransk dijonsenap

4 msk olivolja

Salt och nymald svartpeppar

Blanda ihop dressingen. Skala och skiva potatisen. Skala och skiva rödlöken tunt. Lägg upp potatisen på ett fat och toppa med lök, kapris, timjan och persilja. Ringa över dressingen och låt stå och dra en stund innan servering.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.