Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Kokt fisk i apelsinsås

Snabblagad fisk som passar både stora och små.
Åsa Frisk Publicerad 4 mars 2010, kl 08:11

 4 portioner

  • 500-600 gram fryst fisk, tex torsk, sej, kolja

Apelsinsås:

  • 3 msk vetemjöl
  • 2 ½ dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 ½ dl matlagningsgrädde
  • 1-2 msk flytande margarin
  • ½ tsk rivet apelsinskal
  • ½ dl pressad apelsinsaft
  • ½ tsk dragon
  • Salt och peppar

Tina fiskblocket något och skär fisken i 2 cm tjocka skivor.

Såsen: Vispa ut mjölet med vattnet i en låg vid kastrull. Tillsätt buljong, grädde och margarin. Koka upp  under omrörning och låt koka några minuter. Såsen ska vara tjock eftersom fisken ger ifrån sig vätska under kokningen. Tillsätt rivet apelsinskal från en välborstad apelsin, pressad apelsinsaft och dragon. Salta och peppra efter smak. Lägg fisken i såsen. Sjud under lock utan omrörning ca 5 minuter. Är fisken frusen något längre. Servera med kokt potatis, ris och sallad.

Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.