Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Kina - den nygamla supermakten.

SNS Förlag
Lars Sköld Publicerad

  "Kina - den nygamla supermakten" är en grundbok för den som vill få en snabb överblick över vad som är på gång i världens nya supermakt och hur dessa förhållanden kanske kommer att påverka oss och resten av världen. Boken har en imponerande bredd. Tyngdpunkten ligger naturligt nog på ekonomin, men även historia, det politiska systemet och sociologi, inte minst demografin, får sina beskärda delar i framställningen. Eklund är dessutom begåvad med ett lättflytande och målande skriftspråk.

Enligt en chef i ett multinationellt företag som Klas Eklund citerar är en av Kinas styrkor att man kombinerar ett i-lands infrastruktur med ett u-lands lönekostnader. Till skillnad från Ryssland tillät inte Kinas kommunistiska parti att landets tillgångar rövades bort av ett gäng giriga oligarker. I stället följde man Deng Xiaopings råd. Han var den som introducerade Kinas form av marknadsekonomi: "Man går över en flod genom att känna sig fram längs stenarna". Kinas väg är alltså mycket pragmatisk och experimentell, inte ideologisk, om man bortser från att inga ekonomiska reformer i världen får hota partiets maktmonopol. Men man är lika pragmatisk och oortodox när det gäller att bevara makten. Man frestas att ännu en gång citera Deng: "Det spelar ingen roll om katten är svart eller vit, så länge den fångar möss".

Det är ingen tvekan om att Klas Eklund hyser en stor respekt för det sätt på vilket kineserna har fått fart på sin tillväxt. Ett återkommande tema i boken är att USA är en supermakt på dekis, medan Kina, efter en tvåhundraårig svaghetsperiod under europeiska stormakter och USA, nu är på väg att återta sin plats som en av världens stormakter. Det innebär dock inte att Eklund blundar vare sig för bristen på mänskliga rättigheter eller de enorma miljöproblem som den tvåsiffriga tillväxten för med sig.

Boken är läckert formgiven, men ibland är den på gränsen att det blir grannlåt för grannlåtens egen skull.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.