Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Ingen jul utan gott

Dags att ta fram kastruller och slickepott och bli godismästare igen.
Åsa Frisk Publicerad

Är du som jag lite lagom förtjust i att koka kola och annat julgott gäller det att hitta lätta recept. Och kan jag kombinera det med att känna mig lite nyttig när jag mumsar julgodis är inte heller det fel. Här har jag hittat ett recept som är både enkelt och nyttigt. Ja, i varje fall innehåller det en hel del antioxidanter och c-vitamin.

Choklad med Gojibär, ca 15 st
1 dl Gojibär
1,5 msk whisky
100 gram mörk choklad
½ dl flagad mandel

Dekoration:
2 msk Gojibär
1,5 msk flagad hackad mandel

Lägg 1 dl Gojibär i en skål med whiskyn. Låt dra ungefär 1 timme. Smält chokladen och rör i bär och mandel. Klicka ut i pappersformar. Dekorera med bär och mandel.

Tryffel är kanske inte så nyttigt men det här receptet är enkelt. Det blir ungefär 50 tryffelformar. Perfekt att bjuda arbetskamraterna på till eftermiddagsfikat!

Konjakstryffel
2 dl grädde
1,5 msk glykos
200 gram hackad mörk choklad
20 gram smör
25 ml konjak

Koka upp grädden med glykosen. Lägg i chokladen. Klicka i smöret. Rör massan slät och tillsätt konjak. Låt svalna, gärna i kylskåp, och forma kulor snabbt som rullas i kakao. Lägg i formar.

Snabb Pepparkakskola i micro
1 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 stk malda pepparkakskryddor

Mät upp alla ingredienser i en stor mikrosäker bunke.  Sätt in skålen i mikron på full effekt i fem minuter. Rör om i kolan och koka ytterligare 1-2 minuter tills smeten har tjocknat och känns lite seg. Första gången jag gjorde kolan fick jag köra någon minut till. Skeda upp kolan i knäckformar och låt stelna. Förvara svalt. Det blir inte så många kolor men ett tips är att inte dubbla receptet för då stämmer inte tiden den ska koka i micron. Gör istället en ny sats.

Lakritskola
Jag har köpt lakritsstänger på Stockholms Eter & Eccensfabrik AB. Men det går också att krossa typ turkisk peppar och använda det i stället.
5 hg socker
5 dl grädde
5 msk sirap
2 msk glycos
30 gram smör
2 lakritsstänger krossade

Blanda allt i en kastrull. Koka häftigt. När det börjar bli lite segt gör du kolaprovet. Häll upp i formar eller på bakplåtspapper och skär i bitar när det stelnat.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.