Är du som jag lite lagom förtjust i att koka kola och annat julgott gäller det att hitta lätta recept. Och kan jag kombinera det med att känna mig lite nyttig när jag mumsar julgodis är inte heller det fel. Här har jag hittat ett recept som är både enkelt och nyttigt. Ja, i varje fall innehåller det en hel del antioxidanter och c-vitamin.
Choklad med Gojibär, ca 15 st
1 dl Gojibär
1,5 msk whisky
100 gram mörk choklad
½ dl flagad mandel
Dekoration:
2 msk Gojibär
1,5 msk flagad hackad mandel
Lägg 1 dl Gojibär i en skål med whiskyn. Låt dra ungefär 1 timme. Smält chokladen och rör i bär och mandel. Klicka ut i pappersformar. Dekorera med bär och mandel.
Tryffel är kanske inte så nyttigt men det här receptet är enkelt. Det blir ungefär 50 tryffelformar. Perfekt att bjuda arbetskamraterna på till eftermiddagsfikat!
Konjakstryffel
2 dl grädde
1,5 msk glykos
200 gram hackad mörk choklad
20 gram smör
25 ml konjak
Koka upp grädden med glykosen. Lägg i chokladen. Klicka i smöret. Rör massan slät och tillsätt konjak. Låt svalna, gärna i kylskåp, och forma kulor snabbt som rullas i kakao. Lägg i formar.
Snabb Pepparkakskola i micro
1 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1 stk malda pepparkakskryddor
Mät upp alla ingredienser i en stor mikrosäker bunke. Sätt in skålen i mikron på full effekt i fem minuter. Rör om i kolan och koka ytterligare 1-2 minuter tills smeten har tjocknat och känns lite seg. Första gången jag gjorde kolan fick jag köra någon minut till. Skeda upp kolan i knäckformar och låt stelna. Förvara svalt. Det blir inte så många kolor men ett tips är att inte dubbla receptet för då stämmer inte tiden den ska koka i micron. Gör istället en ny sats.
Lakritskola
Jag har köpt lakritsstänger på Stockholms Eter & Eccensfabrik AB. Men det går också att krossa typ turkisk peppar och använda det i stället.
5 hg socker
5 dl grädde
5 msk sirap
2 msk glycos
30 gram smör
2 lakritsstänger krossade
Blanda allt i en kastrull. Koka häftigt. När det börjar bli lite segt gör du kolaprovet. Häll upp i formar eller på bakplåtspapper och skär i bitar när det stelnat.