Tips att läsa innan du kavlar upp ärmarna: gör degen något tjockare än vid vanliga pepparkakor, grädda något längre och direkt när plåten tas ur ugnen skär du delarna raka enligt byggmallen. Har du klippt ut husdelarna i tjock kartong är risken mindre att du bränner dig. Montera ihop huset med smält socker.
Deg till stort hus:
150 gram smör
5 dl socker
2 dl sirap
2 dl vatten
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk nejlikor
1 msk bikarbonat
1,7 liter vetemjöl
Smält smöret. Rör samman smör, socker, sirap och vatten. Tillsätt kryddor och bikarbonat. Arbeta in mjölet. Knåda degen tills den blir smidig. Sätt in degen i kylskåpet över natten.
Kavla degen och skär ut husdelarna enligt din mall. Lägg en eller två delar i taget på plåtar och grädda i 250 grader ungefär 5 minuter. De ska bli bruna men inte brända. Ta plåten ur ugnen, skär försiktigt till kanterna så att de blir raka. Låt stelna medan de är kvar på plåten. Lägg dem på plant underlag i väntan på ihopsättning.