Nils Erik Forsgård är idéhistoriker, docent vid Helsingfors universitet. Han bilade förra sommaren genom USA. Färden gick från New England till Arizona, genom Mellanvästern, den del som många - framför allt amerikaner - betecknar som "det riktiga Amerika", hjärtlandet.
Forsgård har inte skrivit en akademisk avhandling. Boken är ett rappt och intrikat komponerat reportage. Den handlar om viktiga strömningar i det USA som i november ska välja en ny president.
Författaren möter mammorna som oroar sig för att de inte har kontrollerat om barnens tandläkare är en dömd pedofil. Han besöker ett jättemuseum över kreationismen, d v s ägnat att bekämpa Darwins evolutionslära. Med Noam Chomsky diskuterar han tillståndet i landet och vart det är på väg. En viktig diskussion ägnas frihetsbegreppet som så hårt är kopplat till frånvaro av myndigheter och kontroll. Men framför allt diskuterar han dödsstraffet som i USA mindre tycks handla om mänskliga rättigheter än offrens, det vill säga de efterlevandes, rätt.