Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Handbok i konservatism

Atlantis
Lars Sköld Publicerad

 Stefan Olsson är statsvetare - och konservativ. Den här boken är emellertid inte en vetenskaplig studie, den är en passionerad plädering för de politiska förebilder som Olsson tror på. Passionen är en av bokens positiva sidor. Andra är författarens öppna attityd och vilja att diskutera även områden där konservatismens kritiker har gått hårt åt Olssons ideal, liksom genomgången av olika aktuella politikområden för att undersöka de konservativa svaren på dagens frågor. Dessutom är det en vidsynt och tolerant konservatism som Olsson företräder.

Det finns delar av Stefan Olssons budskap som jag är positiv till. Jag håller t ex med om att stora genomgripande reformer ofta leder till oavsedda och även negativa sidoeffekter. Ett exempel kan vara alliansregeringens ändringar i reglerna för försäkringskassan. Att traditioner har ett visst värde som bärare av kunskap kan jag delvis instämma i.

Kära läsare, som du märker argumenterar jag med Olssons text i den här recensionen. Det var likadant när jag läste boken. Den är full av understrykningar och anteckningar, utropstecken och frågetecken i marginalen. För mig personligen är den avgörande invändningen mot konservatismen dess pessimistiska människosyn. Även om inte Olsson skriver det misstänker jag att grunden för konservatismens människosyn är övertygelsen om att människan är ond. Hon kan inte förstå konsekvenserna av alla sina beslut och måste därför hållas i schack. Det viktigaste medlet är traditioner, seder och bruk. Sådant som har stått emot förändringarnas vindar under lång tid anses bära i sig samlade kunskaper från tidigare generationer och är därför värt att bevara.

Därför blir också 1700-talsrationalismen, som så småningom ledde till Franska revolutionen och störtandet av det enväldiga kungadömet och den tro på förnuftet som följde i dess spår, en huvudfiende för Olsson. Därmed blir han en fiende till både liberalismen och socialismen, de båda politiska ideologier som har sina rötter i upplysningen. Liberalismen och socialismen hävdar ju på förnuftets grund att människan är herre över sitt eget öde, på gott och ont. Konservatismen förhåller sig skeptisk. Människan behöver hjälp av den nedärvda kunskapen från tidigare generationer.

Och det är här Olssons och mina vägar skiljer sig åt. Till syvende och sist kommer konservatismen alltid att försvara det bestående (stora inkomst- och förmögenhetsskillnader, ärvda privilegier, "tronen, altaret och penningpåsen") ända till dess förändringar framdrivna av förnuftet tvingar den till anpassning. Något instämmer jag i, det mesta är jag oenig med författaren om, men jag har haft en uppfriskande brottningsmatch med texten ända till sista raden.

Lars Sköld

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.