Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Han vinner matlådan

Äntligen har vi fått förklaringen till varför mat ibland mystiskt försvinner från kylskåpet. För sitt erkännande vinner Urban Gustavsson den listiga matlådan Frozzypack så att hans kollega förhoppningsvis får ha sin lunchmat i fred framöver.
Johanna Rovira Publicerad

- Ja några malörer med matförgiftning har jag som tur är inte haft under de 30 år som jag har haft lunchlåda. Det kanske beror på att jag har en gammal traditionell matlåda i rostfritt stål som jag värmer 90 minuter i värmeskåp, skriver Urban Gustavsson.

- Malören som jag råkat ut för är att en gång när jag varit bortrest några dagar så hade min fru gjort i ordning matlådan. När jag sedan skulle ta ut den ur värmeskåpet tog jag fel låda och tog en kollegas mat (jag visste ju inte vad frugan hade lagat).

- Den person vars låda jag tagit väntade tills alla hade tagit sin låda och det bara var en kvar i skåpet och på den var mitt anställningsnummer ingraverat så det var lätt att spåra. Lite pinsamt då jag redan börjat äta på hans mat men han fick ta min låda och i slutänden var vi nöjda båda två.

Vi har dessutom fått in några nyttiga tips. Som att alltid kolla vad som finns i matlådan innan du ställer in den i mikron. Annars kan det gå som för Ewa Brink:

- En gång när jag hade glömt bort mig lite så hade jag lagt i potatis och några skivor kalvsylta. Sen slängde jag in allt i mikron, när det var dags för lunch. Hm.......Det var så äckligt , när jag tog ut min lilla låda, och såg all " röra ". Det var bara att kasta, och gå ut och äta den dagen!

- Efteråt när jag har tänkt på detta, så är det rätt roligt att minnas, det hela!, skriver Ewa Brink.

Eftersom vi bara hade en matlåda att lotta ut kan andra hugade använda sig av Maria Hanes tips:

- Mitt tips om man inte har tur och vinner matlådan är att använda sig av frysta grönsaker som komplement till lunchlådematrätten och då hälla dem i lunchlådan ovanpå maten. Maten håller sig kall på väg till jobbet och den frysta broccolin eller wokgrönsakerna (mina favoritet) blir precis lagom tillagade efter uppvärmningen i mikron.

Monica Holmberg är också inne på samma linje med fryst mat som får tina:

- Hittills har jag faktiskt lyckats komma ihåg att lägga in matlådan i kylskåpet när jag kommer till jobbet (om jag kom ihåg att ta med dem hemifrån!). Men med sonens macka är det värre... de har fruktstund i skolan men eftersom han är en dålig frukostätare får han med en macka istället. Men hur lösa problematiken att den ligger i ryggsäcken från 7 till 9.30? Till slut kom jag på lösningen, brödet fryses färdigskivat, jag tar upp en frusen macka, brer med smör och lägger på rökt korv eller rökt skinka och ner i lilla lådan. Lagom till fruktstunden har mackan tinat!

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.