Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Gott till kaffet

Många bra idéer, tips och recept skickades in i tävlingen Vad bjuder du på till kaffet? Vi är flera som gillar att bjuda på kladdkaka i olika former.
Åsa Frisk Publicerad 5 maj 2008, kl 09:34
Vinn Margretheskålen eller en slickepott

Den som vinner Margretheskålen är Bo-Lennart Uusitalo från Porjus för sitt ovanliga tips "kaffeost". Slickepotten vinner Ann-Marie Johansson från Stockholm för sitt smarta och snabba receptbidrag "sockerkakspiff". Stort grattis.

Kaffeost

I Tornedalen i norrbotten där jag är barnfödd bjuder vi då tillfälle ges på "kaffeost". Det är en ost som görs på traditionellt sätt av Standardmjölk + vispgrädde och ostlöpe. Kaffeosten görs i dag mest på båda sidor om Torne älv.
Den smakar himmelskt gott. Man skär osten i tärningar och sätter det i en kaffekopp. Häll över nykokt kaffe och rör om. Vill man tillsätta en sockerbit så är detta helt ok.
Då man avnjuter osten så gnisslar det så fint mellan tänderna.
I brist på kaffeost bjuder jag gärna på vetelängder som jag flätar som fyrflätor.
Jag har en förkärlek till recept från den "gamla " tiden.

Bo-Lennart Uusitalo

Sockerkakspiff

Den döptes till det av en mina vänner. Ett paket färdig sockerkaka som man blandar ihop med vatten. 
När den var klar och hade svalnat, lade jag upp den på en tallrik, bredde ut jordgubbsglass och toppade med grädde + nonstop längst upp.
Det har blivit jättepopulärt och sen tar det inte så lång tid att göra kakan, ca 25-30 minuter - tiden som kakan behöver stå i ugnen.
Eftersom att det snart är sommar, så tycker jag att det är något som kan vara kanongott att äta ute på en picknick.

Ann-Marie Johansson

Sockerkaka

  • 2 ägg
  • 2½ dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 dl vatten
  • 1 hg margarin

175 grader, nerdersta falsen 30 - 40 min.
Vispa ägg & socker poröst. Smält margarinet och häll vattnet i kastrullen (det ska vara kokande när du häller det över äggsmeten). Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör hastigt ner det i smeten. Häll smeten i en bröad form. Pröva med sticka eller kolla att kakan släpper från kanten  

Elisabet Johansson

Kladdkaka

  • 180 gr smör
  • 2 dl socker
  • 3 äggulor
  • 180 gr mörk blockchoklad
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 3 äggvitor


Smält smöret. Blanda med sockret. Tillsätt äggulorna, en i taget. Smält blockchokladen i mikron eller i vattenbad. Rör ner i smeten, blanda i mjölet.
Vispa vitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner dem i smeten. Häll smeten i smord brödform, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Grädda i 225 grader cirka 10 minuter. Kakan ska vara lite skvalpig när den tas ut. Låt stå i formen tills den kallnat helt, annars rinner den ut. Servera med vispgrädde.

Anne-Marie Deresiewicz

Lätt-muffins med morot

  • 15 muffins i normalstora formar
  • 2 ägg
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 dl råsocker
  • 4 msk flytande margarin
  • 5 dl rivna morötter
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel

Vispa ägg, socker och råsocker pösigt. Bland mjöl, bakpulver och kanel och rör ner i äggsmeten. Bland därefter i rivna morötter och margarin och rör till en jämn smet. Men rör inte för länge, då kan muffinsen bli kompakta. Fördela i 15 normalstora muffinsformar. Grädda i 175 grader i ca 10-12 minuter.

Birgitta Nordqvist

Päronkaka

3 ägg, 3 dl socker vispas poröst, 150 g smält smör tillsättes och 3 dl vetemjöl med 1 tsk bakpulver.
Skala 2-3 päron och skär i klyftor. Häll smeten i en rund form som smörats  och bröats med kokosflingor. Lägg päronklyftorna i ett vackert mönster och häll över en blandning av 3 msk socker och 1 msk kanel. Grädda i 180 grader ca 40 minuter.
Man kan använda äpplen eller plommon eller persikor, anpassa efter säsong.
Det smakar ljuvligt somrigt med knäckig yta och den lena glassen eller vaniljsåsen till. Vaniljsåsen skall blandas med hälften lövvispad grädde.

Britta Andrae

Camillas-kladd-i-li-kladd-kaka

  • 150g smör
  • 3 dl socker
  • 2,5 dl mjöl
  • 1 dl kakao
  • 2 st ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 1 dl grovt hackade hasselnötter

Smält smöret, blanda ingredienserna och häll i en smörad, ej bröad form. In i ugnen, 175 grader i 15-20 minuter. Låt svalna och låt gärna stå ett tag i kylskåpet innan du skär upp den i bitar. Ät och njut. Kakan går utmärkt att frysa.

Camilla Dahlborg

Fluffkaka

Den är lite omständlig att göra men den är underbart god och smälter i munnen.
Man vispar 4 äggvitor till hårt skum, maler mandel och rör ner 5 dl florsocker. Det klickas sedan ut på plåt och gräddas i ca 12 min. Kakorna lossas försiktigt när de kallnat och mellan kakorna breds en kräm av smör, äggulorna och vaniljsocker.
Underbara men bökiga.

Gunilla Herlin

Jordnötsbönder

Jag bjuder helst på jordnötsbönder till kaffet. Det är vanliga bondkakor där mandel är utbytt mot salta jordnötter efter eget recept. Receptet kom till när jag skulle göra bondkakor och upptäckte att mandeln var slut. Dock fanns jordnötter hemma och vips - jordnötsbönderna var upptäckta! Numer använder jag aldrig mandel till bondkakor!

Jens Erkers

Glada gubbens chokladmuffins

  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 2 1/2 tsk. vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 100 gr smält smör

Rör ihop ägg+socker och blanda i resten av övriga ingredienser. Skeda i smet i muffinsformar, gärna dubbla det blir stadigare då. Grädda i 200 gr i ca 15-20 min. Tips! Lite festligare blir de med en klick grädde eller glass+ hallon. Håller sig sega och mumsiga i kylen flera dagar.
Man kan oxå tillreda smeten i en liten långpanna och skära kakan i lagom stora bitar. Minska då värmen till 175 gr och öka gräddningstiden till 35-40 min. Kakan ska vara kladdig inte torr.

Tina

Muffins

Jag har en plåt som är formad, så muffinsen blir fint runda. Stoppar i vackra pappersformar som jag hälller smeten i.

  • 2 ägg
  • 2dl socker
  • Vispas poröst
  • 25-50 gr smält avsvalnat smör
  • 3dl mjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1½ tsk vaniljsocker

Smaksätts antingen med lite rivet citronskal, eller hackad blockchoklad, eller lite bär, beroende på årstid och vad jag har hemma. Till jul varierar jag med

  • 2 tks kanel
  • 1½ tsk mald ingefära
  • 1½ tsk malda nejlikor
  • 1tsk kakaopulver (för fin färg)
  • Lite lingonsylt

Kan dekoreras med en skållad mandel.

MaryAnne

Plättlätt kaka

  • 100g smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • 2 1/2 dl mjöl
  • 1 påse mandelspån

Till formen: Smör och ströbröd

Smält smöret, låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp i  3-4 min, för hand 6-7 min. Tillsätt vetemjöl och smör och rör om väl till en jämn och klimpfri smet. Smöra och bröa en mindre långpanna ca 25x35cm. Häll i kaksmeten och strö över mandeln.
Grädda kakan i 200grader ugnsvärme i ca 10 min tills kakan har fått fin guldbrun färg. Låt kakan svalna och skär den sedan i fyrkantiga bitar innan den serveras.
Tips! Kakan smakar också härligt till kall nyponsoppa med en klick mjukvispad grädde i.

Marie Ekman

Paj

  • 2 dl havregryn
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 200 gr margarin
  • 2 msk mjölk eller grädde


Smält allt i en kastrull. Ta valfri skivad frukt/bär och lägg i en pajform. Häll över smeten på frukten/bären. Grädda i ugn 225 g i ca i ca 20 min.
Serveras till glass eller vaniljsås.

Marie Norman

Kesella med bär

Som nyblivna förstagångsföräldrar har räddningen varit en bragorulle i skafferiet nu när gratulanterna har tittat förbi allt som oftast! :-)

Annars gör vi gärna god o enkel efterrätt som ser fin ut. Lägger bär (gärna björnbär) i ett litet glas, fyller på med vaniljkesella och avslutar med att strö muscovadosocker ovanpå. Ett långsmalt kex (om det finns till hands) i glaset ger en stiligare look. Allt går på någon minut!

Patrik Almgren

Maggans kokoskaka


2ägg, 2dl socker, vispa ihop, blanda sen i 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1dl hetvatten.
Smöra en sockerkaksform (tårtform) och använd kokos i stället för ströbröd.
Värm kakan i mitten av ugnen på 175grader i 30 min. Medan kakan är i ugnen gör du smörkrämen som ska vara ovanpå kakan (och NEJ det ska inte vara något fett i kaksmeten).

  • 50g margarin/smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 2msk vaniljsocker
  • 1 ägggula

Rör ihop detta och bred ut på den varma kakan som du stjälpt upp på ett fat. Strö kokos på kakan.
Mina kollegor på CanonBusinessCenter i Norrköping älskar denna kaka och så även min familj så nar jag ska baka denna så måste jag alltid göra två stycken!

Nina Stridh

Carinas trekanter                                                        

225°C ca 10 min. Ingredienser:    

  • 4 ägg                                                                              
  • 6 dl socker                                                                     
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 krm salt                                                                       
  • 6 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker                                                            
  • 175 g smält smör

Glasyr:

  • 2 dl socker
  • ½ dl grädde ev lite mer
  • 1 dl sirap
  • 1 påse kokos

Gör så här:
Vispa ägg och socker. Blanda ihop de torra ingredienserna. Blanda ned det i smeten och tillsätt det smälta smöret. Häll smeten i en längpanna med bakplåtspapper. Grädda i 10 min. Blanda samman ingredienserna till glasyren i en kastrull och koka ihop till en smet som breds över kakan. Grädda i ytterligare 10 min.
Servera med grädde och gärna inkokta clementiner.

Pia Lundblad

Morots- och kanelmuffins

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1/2 dl smält eller flytande margarin
  • 1 dl lättfil
  • 3 dl vetemjöl
  • 1dl finrivna morötter
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Vispa ägg o socker poröst. Häll i margarin o fil. Rör i mjölet blandat med kanel o bakpulver. Sist morötterna. Fördela i muffinsformar, ca 16 st. 200 gr i 10 - 12 min

Sonja Segerman

Nötchokladrutor 

  • 200 g smör el marg
  • 6 dl socker
  • 4 ägg
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 175 g blockchoklad, grovhackad
  • 2 dl hasselnötter, grovhackat även det.

Smält smöret i en kastrull stor nog att blanda i resten av ingredienserna. Låt svalna lite.
Rör ner socker och ägg i det ljumma matfettet. Sikta ner kakao, vaniljsocker och mjöl och rör ihop till en slät smet.
Bred ut i en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm och strö över choklad/nöthack.
Grädda ca 30 min i 175 grader.

Britt Spiik

Flexkakor, 25 st

Så enkelt att barnen kan vara med och baka + att den är glutenfri.

  • 200 g maragin
  • 2 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 4 msk kakao


Ovanstående blandas i en gryta, låt koka 3-5 min, glöm ej att röra emellanåt. Blanda sedan i:

  • 3 dl cornflakes
  • 3 dl kokos


Fördela sedan smeten i bullformar, en klick i varje. Sätt sedan formarna i kylen en stund.

Adreas Barkstedt

Sverigekakan 

  • 3 ägg
  • 3dl socker
  • 1dl kokande vatten
  • 3dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker tills det blir vitt och pösigt. Häll sedan på det kokta vattnet. Rör sedan ner mjölet och bakpulvret till en smet. Smeten hälles ner i en smörad och bröad bakform. Grädda smeten långt ner i ugnen i 175 grader i 35- 40 minuter.

Glasyr:

  • 125 g smör
  • 1 dl. mjölk
  • 4 msk vanilinsocker

Smält först smöret och blanda sedan ner övriga ingredienser och koka allt i två (2) minuter. Låt kakan svalna och dela den sedan i två delar. Tillsätt glasyren  mellan kakhalvorna och strö florsocker ovanpå. Kan med fördel serveras med bär och grädde till.

Yvonne Karlsson

Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.