Förutom lite godishistoria innehåller Elisabeths godis bok drygt 40 recept. Och det finns något som passar de flesta. Svårighetsgraden varierar men det finns ett kapitel med tips om konsten att koka karameller.
De flesta av oss brukar bli karamellkokare lagom till jul men dessa recept får mig inte att tänka på jul. Däremot börjar det vattnas i munnen när jag tittar på alla fina bilder.
Ett av de lite lättare recepten ska jag ge mig i kast med på en gång, Jordnötsbräck.
Här är receptet:
40 bitar
- 2 ½ dl strösocker
- 1 ½ dl ljus sirap
- ½ dl vatten
- 200 gram salta jordnötter
- 2 msk rumstempererat smör
- 1 tsk bakpulver
- 1 msk sesamfrö oskalade
Blanda socker, sirap och vatten i en kastrull och koka upp. Sjud tills sockret smält och rör om under tiden. Tillsätt jordnötterna och sjud på medelvärme till 150 grader eller gör ett kulprov. Rör i smör och bakpulver och häll ut massan på en plåt med bakplåtspapper. Strö över sesamfrön. Låt det stelna och bryt sedan upp jordnötsbräcken i bitar.