Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

G. A. Reuterholm Den gråtande diktatorn

Prisma
Lars Sköld Publicerad 14 oktober 2008, kl 17:00

Den gåtande diktatorn J Chrispinsson omslagNär Gustav III mördades i mars 1792 såg kungens bror hertig Karl (sedermera Karl XIII) till att bli brorsonens Gustav IV Adolfs förmyndare till dennes 18-årsdag i november 1796. Karl var emellertid mera intresserad av kvinnor och andesvärmerier än av regeringsbestyr. För sådant slit inkallade han sin gode vän friherre Gustav Adolf Reuterholm. Trots en blygsam formell befattning blev denne i praktiken diktator under drygt fyra år. Frågan är väl om någon statsmannagärning i Sverige, utom möjligen Göran Perssons (inte förre statsministern utan Erik XIVs rådgivare), utlöst så mycket spott och spe från eftervärlden. I Nordisk familjeboks uggleupplaga från början av förra seklet kallas Reuterholm fåfäng, despotisk och hämndgirig.

Kulturjournalisten John Chrispinsson försöker i den här boken att förstå Reuterholm och hans tid, en mycket svår uppgift. Chrispinsson är inne på ett viktigt spår när han konstaterar att Reuterholm förenar två motsatta strömningar under 1700-talet både upplysningstidens rationalitet och förnuftstro, men också underströmmar av frimureri, andeskådande och alkemi. Inga frågetecken rätas väl ut till utropstecken med Chrispinssons bok, men han ger läsaren inblickar i en mycket komplicerad personlighet i en komplicerad tid.

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.