Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Fula gubbar får inget medhåll

Klimathotet har blivit en religiös sanning, hävdar några nationalekonomer. Och nog ligger det något frireligiöst över katastroftänkandet. Extra dystert blir det om det, som nationalekonomerna hävdar, får konsekvenser för forskningen.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Förra hösten var det Sandviks förre vd P-O Eriksson som gav sig in i debatten. "Koldioxid är livets gas", skrev Eriksson och blev betraktad som en stolle.

Bland annat på denna plats. "Själv blir jag hellre blåst än låter andra människor bli kokta eller dränkta", skrev jag och syftade på de möjliga konsekvenserna av koldioxidutsläppen.

Nu är det ekonomerna Nils Lundgren och Marian Radetzki som kopplar loss säkerhetsbältena och slänger sig ut. I en nyhetsartikel i Dagens Nyheter hävdar de att hotet om global uppvärmning är överdrivet och att varningarna från FN:s klimatpanel inte ska tas för sanning. Enligt dem avgörs klimatforskarnas slutsatser av hur deras statistiska beräkningsmodeller är uppbyggda. Däremot finns ingen som visar att mer koldioxid leder till farlig global uppvärmning.

De kan ha rätt. Och de kan ha fel. Jag har ingen aning. De flesta människor har, skulle jag vilja påstå, ingen aning.

Däremot har Radetzki utan tvekan rätt när han säger att klimathotet blivit en etablerad sanning. I den allmänna debatten blir den som ifrågasätter det betraktad som mindre vetande, köpt av industrin eller egoistisk i största allmänhet.

Det är inte konstigt: de flesta människor gillar både naturen och katastrofscenarier. Dessutom gillar vi unga, snygga killar som Christian Azar, den svenske professorn som suttit med i FN:s klimatpanel, eller internationella tungviktare som Al Gore, som förlorat ett presidentval mot George W Bush.

Däremot har vi svårt för avdankade vd:ar, som ju företräder särintressen, och ålderstigna nationalekonomer.

Det må vara hänt. Men värre är om tron på klimathotet blivit en tvångströja för forskningen. Yngre forskare vågar inte hävda en annan uppfattning än den rådande, enligt Radetzki och Lundgren. De som gör det riskerar utfrysning och indragna anslag.

I det läget är det klart att forskarna anpassar sig. Man biter inte den hand som föder en.

Det är möjligt att det är överdrivet att påstå att klimathotet blivit en "religiös sanning". Men visst kommer man att tänka på en frireligiös församling när man hör talas om forskarsamhällets krav på inordning.

Den som inte tror tillräckligt mycket får inte vara med.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.