Underrubrikens 25 årsperspektiv handlar om att det är ett kvartssekel sedan Jan Hjärpes bok "Politisk islam" som handlade om muslimsk fundamentalism kom ut. "Förändringens vind" är ett ambitiöst försök att följa utvecklingen sedan dess. Vad Hjärpe bl a gör är att dra en klar skiljelinje mellan de drygt 80 procent av människorna i den muslimska världen som vill ha demokrati och mänskliga rättigheter (källa: "World Values Survey", 2003, refererad av författaren) och den försvinnande lilla del som ägnar sig åt terrorhandlingar.
Han försöker också sticka hål på den seglivade föreställningen att religiösa övertygelser dikterar människors handlingar. Det handlar om andra saker t ex förtryck, diskriminering och fattigdom. Däremot kan religionen vara en viktig markör för att definiera sig själv gentemot "den andre".
Ett tredje tema i boken är hur det västerländska kriget mot terrorismen uppfattas i den muslimska världen. Över 80 procent vill ha demokrati och mänskliga rättigheter, men Väst med USA i spetsen allierar sig med diktaturregimerna i Mellanöstern. Västs tal om just dessa saker klingar falskt mot bakgrund av Guantánamo, agerandet på Gazaremsan efter det palestinska folkets val av Hamas, etc.
Förhoppningsvis kan Hjärpes bok fungera som ett verksamt motgift mot föreställningar om muslimer som enbart kvinnoförtryckande terrorister i rånarluvor som skjuter vilt omkring sig med automatvapen.