Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Fläskfilé med ugnsrostade rotfrukter

Fläskfilé är ju så gott och det går att tillaga på enkla sätt och ändå känns det festligt. Det här är ett recept som jag inte gör en vardagkväll när jag har väldigt ont om tid men jag förgyller gärna en onsdagmiddag om jag har lite mer tid. Och det känns lyxigt med fläskfilé i matlådan dagen därpå.
Åsa Frisk Publicerad

4 port

  • ca 300 gram kålrot
  • ca 500 gram morot
  • ca 400 gram potatis
  • ca 250 gram palsternacka
  • 2 gula lökar
  • Rapsolja
  • Salt
  • Ca 500 gram fläskfilé
  • smör
  • Salt och peppar
  • Färsk ingefära
  • 1 köttbuljongtärning
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk soja
  • 3-4 msk vetemjöl
  • ½ dl crème fraiche

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär rotsaker i jämnstora stavar. Skär löken i klyftor. Lägg en lök åt sidan. Sprid ut den ena löken och rotsakerna i en långpanna. Ringla över rapsolja. Salta. Tillaga i ugnen ca 30-35 minuter. Ju längre tid desto godare tycker jag.

Under tiden putsar du köttet. Bryn det i en klick smör. Salta och peppra. Skala och skär 4 skivor ingefära och lägg det tillsammans med löken du la åt sidan och köttet i en gryta. Tillsätt buljongtärningen och vatten. Lägg på lock och låt sjuda 20-25 minuter. Vänd köttet när halva tiden gått.

Ta upp köttet och lägg det under en bit aluminiumfolie. Häll kokspadet genom en sil rätt ned i en mindre kastrull. Tillsätt soja. Rör ut vetemjöl i lite vatten. Häll ned redningen i kastrullen samtidigt som du vispar. Tillsätt crème fraiche och låt koka några minuter. Skär köttet i skivor och servera med såsen och rotsakterna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.