Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Filosoferna. Det västerländska tänkandet sedan år 1900.

Atlantis
Lars Sköld Publicerad 19 december 2011, kl 14:36

 Boken handlar om det västerländska tänkandet under 1900-talet. Svante Nordin, professor i idé- och lärdomshistoria i Lund, kopplar filosofins utveckling till den politiska och sociala utvecklingen. Med den utgångspunkten kommer mycket att utgå från Tyskland: två världskrig, delning och återförening. Vad som av världshistorisk betydelse i övrigt som utspelat sig i Europa av motsvarande betydelse är närmast ryska revolutionen, ockupationen av Östeuropa och Sovjetimperiets sammanbrott, vilket bl a resulterade i Tysklands återförening. Den här kopplingen mellan den politiska utvecklingen och filosofins är bokens starka sida jämte Nordins nästan osannolika grepp om detta väldiga ämne och hans förmåga att presentera stoffet på ett för en lekman begripligt sätt.

Självklart innebar en presentation av ett så väldigt ämne kompromisser. Även om boken blivit tjock måste ibland även viktiga och komplicerade resonemang presenteras komprimerat, nästan skissartat. Men här har Nordin god hjälp av sin stilistiska förmåga. Det är ett myller av tänkare som sveper förbi. Ska man nämna någon tyngdpunkt i boken är det väl det judiska tänkandet. Vi har namn som Marx, Freud, Husserl, Wittgenstein, Popper, Arendt, Marcuse m fl.

Genom sin bredd är boken förmodligen unik i sitt slag.

Övrigt

Tips: 5 poddar för dig som jobbar

Tidningar och böcker i all ära, men ibland lär man sig bättre genom att lyssna på andras samtal.
Noa Söderberg Publicerad 12 oktober 2023, kl 06:00
En bok med ett par hörlurar runt och en kopp kaffe ovanpå.
Populärvetenskap, nördigt om pension eller mens på jobbet. Det finns poddar om arbetslivet som täcker det mesta. Här är 5 kanontips på lyssning. Foto: Colourbox.

1. FACK YOU!

Tre förtroendevalda från IF Metall pratar fackliga frågor och siktar brett: las, ledarskap, studiecirklar på jobbet och allt däremellan. Ofta med en expert som gäst. Kallar sig ”Sveriges största tvärfackliga podcast”.

2. MINPENSIONSPODDEN

Nördigt om pensionen och hur du kan påverka den. Ges ut av de svenska försäkringsbolagens branschorganisation tillsammans med staten. Ett av de senaste avsnitten gästas av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

3. AI-PODDEN MED ATHER GATTAMI

Populärvetenskaplig teknikpodd med fokus på AI. Intervjuer med forskare, företagsledare och personer i produktion. Ett spännande exempel är en intervju med batteriföretaget Northvolts forskningschef för maskininläring.

4. JOBBFIKA

En podd från arbetsmiljöorganisationen Prevent om det gränslösa arbetslivet, mentorskap, mens på jobbet och mycket mer.

5. MÅNSKOTT

Nystartad dokumentärpodd om techvärldens baksidor. Till första säsongen utlovas avsnitt om världens största digitala bankrån och algoritmer som gör mer skada än nytta.