Hoppa till huvudinnehåll
Övrigt

Fatta att vi inte är bäst

Sverige är ingen föregångare längre. Och väl är väl det. Nu gäller det bara för oss själva att förstå det också.
Niklas Hallstedt Publicerad
Niklas Hallstedt

Själv är jag en anspråkslös natur, men jag omges av besserwissrar, både privat och på jobbet. Jag är alltså inte alls främmande för idén att svensken i gemen skulle vara av ett särskilt arrogant slag.

I Dagens Nyheter skriver journalisten Richard Swartz, som ju har en del att jämföra med, att hans intryck är att svensken "fortfarande anser att han har något att lära ut, att hans samhälle är bättre organiserat än andras".

Frågan är om den föreställningen någonsin haft fog för sig. Men för inte särskilt länge sedan kunde känslan av överlägsenhet byggas under med stora materiella framgångar. "Vi var inte bara rikast; framförallt visste vi bäst", skriver Swartz.

Vi trodde verkligen att vi kunde lära världen att bli lite mer som vi redan var.

I dag är läget annorlunda. Sverige ligger inte längre i topp i OECD:s välståndsliga. Vi är inte rikast och vår köpkraft är risig. Saker som skola och sjukvård ska vi inte tala om.
Välfärdsstaten må ha blivit bankrutt men, för att citera Swartz, "vår arroganta självgodhet verkar ha lika många liv som katten".

Fast vi är jäkligt bra på en massa andra saker. På Lunds universitets webbplats går att hitta något som kallas Sweden Ranking. Här får man bland annat lära sig att Sverige är ett av de friaste länderna i världen, att det är det näst bästa landet att vara barn i och att det är det tredje "grönaste" landet.

Sådant kan man naturligtvis fnysa åt. Ungefär som man gör på Svenska Dagbladets ledarsida där man refererar till en artikel i Metro enligt vilken Sverige kan bli världsbäst på pappaledighet, bistånd och dataspel.

Det är möjligtvis områden som inte inbringar så mycket cash - även om dataspel väl kan vara en lukrativ bransch - men alls inga områden att förakta.
Och kanske är det just detta vi känner själva. Okej, att vi inte är i världstopp ekonomiskt längre - men vi är ändå sjystast i världen.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Övrigt

Dubbel vinstchans för Kollegaredaktionen

Ett reportage om kaoset på Sveriges största arbetsplats, Arlanda. Och en illustration av en babblare som tar över allt talutrymme på jobbet. Både Kollega och systertidningen Chef & Karriär är nominerade till Fackförbundspressens priser.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 6 maj 2024, kl 11:34
Till vänster markpersonal på Arlanda, till höger en illustration på en babblande man
Tidningen Kollega och Chef & Karriär är nominerade till två av Fackförbundspressens journalistpriser. Den första i kategorin bästa berättande text och den anda i kategorin bästa illustration. Foto: Staffan Claesson/Illustration: Mia Nilsson

Ett reportage om Sveriges största arbetsplats Arlanda kan vinna pris när Fackförbundspressens journalistpriser delas ut den 23 maj.

I texten av Kollegas reporter Johanna Rovira får vi följa människorna som fick utstå spott och slag i kaoset som uppstod på grund av vaccinationspass och krav på coronatester.

Det blev tumult när passagerarna invaderade flygplatsen hela dygn innan de skulle resa för att vara på säkra sidan. Texten ger en ökad förståelse för arbetsvillkoren för markpersonalen, som gjorde sitt bästa.

Läs reportaget här.

Kollegas systertidning Chef & Karrär, som går till Unionens drygt 100 000 chefsmedlemmar, är nominerad i kategorin bästa illustration. Illustratören Mia Nilsson har gjort en bild som visar hur en riktig storbabblare tar över allt talutrymme. Något många av oss kan känna igen.

Se illustrationen i sin helhet här.